Земље попут Норвешке, Данске, Финске, Шведске и Исланда често се рангирају високо на листама земаља у којима се људи осец́ају најсрећнијима и најзадовољнијима.

Ове земље су увек биле у првих десет у извештају о индексу светске срец́е од када је први пут објављен 2013. То не може бити случајност и у њима дефинитивно постоји нешто посебно по чему се истичу од остатка света.

Портал Бригхт сиде је издвојио неколико разлога зашто су људи који живе у тим нордијским земљама најсрећнији.

Радно време

Скандинавци не жуде да постану милионери. Знају како да буду вредни на послу и да уживају у томе, али доста времена проводе и са породицом и пријатељима и посвећени су својим хобијима. Све то могу јер имају мало више времена него ми остали.

Наиме, у Данској људи раде 37 сати недељно, за разлику од већине других земаља где се ради најмање 40 сати недељно. Већина запослених с посла иде око 16х, тако да имају доста времена за све.

Да би били ефикасни и стигли све у року, Данци не губе време на ћаскање с колегама јер знају да ће тако брже завршити све што треба. Такође, код њих је уобичајено да комбинују рад из канцеларије и од куће.

Код Данаца је и одмор мало другачији него код других – имају пет седмица годишње слободно. А ако им је посао толико напоран да им угрожава ментално здравље, они могу да узму такозвано одсуство због стреса.

У Финској запослени такође имају право да организују посао тако да с њега оду три сата раније или касније, па тако могу да се посвете и другим стварима. У Норвешкој, ако се разболите, можете да добијете до три недеље плаћеног одсуства.

Боравак у природи

Боравак на отвореном је пун погодак за наше здравље, а Скандинавци знају како да то искористе максимално и имају назив то фрилуттслив.

Упркос хладноћи, они су скоро увек напољу, па чак имају и изреку и за то – Не постоји лоше време, постоји само лоша одећа.

Зато они током скоро целе године пешаче, кампују. Чак и фирме охрабрују своје запослене за проводе време напољу, и у току радног времена.

Подршка родитељству

На Исланду младе маме добијају девет месеци плаћеног одсуства, а тате три месеца. У Шведској новопечени родитељи добијају до 480 дана плаћеног одсуства, а тад добијају 80 одсто своје плате.

Труднице и породиље могу да раде за четвртину мање од пуног радног времена све док дете не напуни осам година. Такође, добијају накнаду за дете све док оно не напуни 16 година.

Нема стреса због новца

Сви ми највећи део новца којим располажемо обично трошимо на оно основно – храну, лекове, школовање. То није случај са нордијским земљама. Тамо су здравствена нега и образовање бесплатни.

Притом, незапослени примају помоћ.

Верују једни другима

Веровати неком значи веровати у то да и он као и ти може да буде искрен и да такође брине за опште добро. Тако су дружења пријатнија, а везе које Скандинавци граде међу собом – јаче.

Ово је најсрећнији град на свету

Такође, у нордијским земљама има знатно мање криминала него другде у свету, па се људи осећају безбедно. Тамо заиста верују да ће им неко вратити новчаник ако га изгубе.