Познато је да љековите биљке могу бити веома дјелотворне на наш организам и да конзумирањем одређених биљака можемо унаприједити своје здравље.

Међутим, постоји једна биљка која може да нам помогне приликом више здравствених проблема, а многи људи широм свијета баш ову биљку имају у кухињи – и користе је као зачин.

У питању је жалфија која се најчешће конзумира као чај, јер тако на најефикаснији начин утиче на здравствене проблеме као што су упала грла, проблеми са желудцем, претјерано знојење и слично. Како жалфија делује?

Жалфија дјелује стимулативно на централни нервни систем и пробавни тракт, а може помоћи и код грознице. Она на природан начин чисти крв и представља одлично средство за детоксикацију. Осим тога, жалфија је корисна и као неговатељица косе, чистач организма, али и смирујући напитак који вас може ријешити главобоље настале због стреса и нервозе.

Жалфија је и хормонални регулатор и употрељава се прозив знојења за обољеле од туберкулозе, али и у периоду пубертета и менопаузе. Она чисти јетру, поспјешује рад бубрега, а док нису постојале пасте за зубе, стари народи су користили лист жалфије како би очистили и заштитили десни, преносе новости.рс.

Чај од жалфије није пријатног укуса, али сигурно је боља опција у односу на то да нам је потребан пародонтолог. За предупално или упаљено грло јачи чај од жалфије је најбољи лијек.

Довољно је само да овим напитком исперете уста, јер жалфија дјелује антисептично и јача слузокожу. Жалфија се користи за прочишћавање организма, али су амерички Индијанци вјеровали да она може да очисти и душу.

Због тога су осушену жалфију користили у ритуалима прочишћавања од негативне енергије, а било је потребно само да неко прође кроз “свети дим” запаљене жалфије и његова аура ће бити прочишћена. Уколико желите да на природан начин потамните своју плаву косу, довољно је да је оперете у жалфији и она ће знатно потамнити, без коришћења било каквих препарата.