Широм свијета данас се обиљежава Свјетски дан књиге и ауторских права, а одлука о обиљежавању донесена је на Генералној конференцији УНЕСКО-а, одржаној у Паризу 1995. године.

Због тренутне епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона и препоручених мјера заштите које су још на снази, Народна библиотека Соколац није у прилици да овај дан, као и претходне значајне датуме, обиљежи на жељени начин. Ипак у границама могућности, његују успомену на све значајне догађаје везане за писану ријеч и културу уопште.

Директорица ове установе Божица Јанковић подсјетила је да је основни циљ обиљежавања овог дана да се млади што више подстакну на читање, као и да се изрази поштовање према свим писцима који су допринијели културном развоју човјечанства.

-С обзиром на то да се сама идеја обиљежавања Свјетског дана књиге и ауторских права заснива на поклањању књига, ми смо ове године свим суграђанима који данас посјете библиотеку, припремили поклон књигу. Takođe, они који нису учлањени, а имају жељу, моћи ће то бесплатно да учине – истакла је директорица Јанковић.

Говорећи о даривању књига она је, овом приликом, поменула скорашњи гест једне вијерне читатељке.

-У име библиотеке и своје лично име, захваљујем се госпођи Николији Грбић, која је Народној библиотеци Соколац поклонила 144 књиге из своје кућне библиотеке. Ово је заиста вриједан поклон и представља велико освјежење на нашим полицама, те позитиван примјер колико и сами грађани учествују у обогаћивању фонда, препознајући значај вриједности књиге – додала је.

Директорица соколачке Народне библиотеке Божица Јанковић подијелила је са нама неке од најзанимљивијих свјетских чињеница везаних за књиге.

-Три најчитаније књиге на свијету су: „Библија“, „Мала црвена књижица“, цитати кинеског партијског лидера Мао Це Тунга, те серијал књига о Харију Потеру. На цијелом свијету постоји близу 130 милиона књига, а да би се све оне прочитале, било би потребно 60.000 година. За све оне који нису знали, Индијци су највриједнији читаоци, јер у просјеку проведу десет сати недељно читајући књиге. За писање једне књиге у просјеку је потребно 457 сати. Није на одмет знати и то да већина читалаца пажњу интересовања за даље читање изгуби већ на 18. страници књиге – подијелила је са нама она и за крај љубитељима писане ријечи поручила:

-Овај датум је лијеп повод да позовемо суграђане да нас посјете и изаберу нешто за себе.

Подсјећамо, 23. април је годишњица смрти Мигела де Сервантеса и Вилијама Шекспира, који је уједно рођен на исти датум. Такође је годишњица смрти великана Инке Гарсиласо де ла Веге и Жозепа Пла, те рођења Мориса Дрјуона, Владимира Набокова и Мануела Валехо Мехие.

Причу о Свјетском дану књиге и ауторских права завршићемо стиховима Пере Зупца:

„Књига се радује кад је читаш,
она оживи у твојим очима.
Кроз књигу ходаш, размишљаш, питаш
као онај што ју је писао ноћима.“

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.