Фото: Соколац-срце Романије

Синдикат ЈП „Шуме Републике Српске“ подржао је смјене у овом предузећу и именовања стручних људи на руководеће позиције. Нада се да ће струка бити од велике користи како би се зауставило пословање с губицима. Подсјећамо, због губитка у прошлој години од 5,3 милиона марака Влада Српске смијенила је директоре 10 организационих јединица предузећа „Шуме Републике Српске“.

У Центру за сјеменско-расадничку производњу Шума Српске у Становима код Добоја новоименована директорка Љубица Лукач већ је преузела дужност. Као дугогодишњи стручњак у Расаднику свјесна је да је сјела у врућу столицу, али излаз из тешке ситуације види, између осталог, у мастер плану пошумљавања, који је подржала Влада Српске.

-Он подразумијева пошумљавање великих површина голети и ту ми видимо простор да центар заживи и да наша производња се искаже, да пласирамо већи број садног материјала – нагласила је Љубица Лукач, в.д. директора Центра за сјеменско-расадничку производњу Добој.

Центар има огромне капацитете и може годишње да испоручи до 10 милиона садница. Има савремену опрему за узгој садног материјала и све су то предности које треба искористити, каже Лукач. Има подршку сидниката и радника.

– Уздамо се ево сад нови пројекти, контејнерске саднице производимо. Имамо назнака да ћемо то све испоручити, ми немамо друго, наш једини приход је продаја садница, ваљда ће бити боље – истакао је Слободан Павловић, шумарски техничар, пословођа у расадничкој производњи.

И нови директор Шумског газдинства Теслић имаће тежак посао. Синдикат је охрабрен што је именован човјек који се већ доказао на тој позицији.

– У Теслићу је ипак дошао човјек већ доказано дуги низ година радио на мјесту директора и успјешно водио, значи радници су имали тада некакву сигурнсот. Ми ћемо пратити значи овај рад, како се буде пословало, у складу са законом или другачије ,односно хоће ли бити угрожавана радничка права, хоће ли директори и синдикати на неки начин бити партнери – истакао је – Душан, предсједник Синдикалне организације у ШГ „Борја“ Теслић и предсједник Јединствене удружене синдикалне организације у ЈП „Шуме Српске“.

Стручним људима треба дати шансу, кажу у синдикату, али ни они не могу сами. Требаће им помоћ и подршка, како управе предузећа тако и ресорног министарства.