Фото: СРНА

Штрајкујемо глађу због лоших услова. Храна је углавном сува, без супе. Одбијаћемо да једемо до испуњења наших захтјева.

На то је Институцији омбудсмана за људска права БиХ у својој жалби указала група притвореника из притворске јединице Завода за извршење кривичних санкција и других мјера БиХ у Војковићима, познатије као “бх. Алкатраз”.

У годишњем извјештају о резултатима активности ове институције за 2020. годину наводи се да су запримили ову жалбу те да је рад на предмету у току.

– У жалби су навели да су због лоших услова у овој притворској јединици почели штрајк глађу и да ће одбијати храну до испуњења њихових захтјева. У притвору се налазе у самоизолацији, у ћелијама проводе по 22 сата, без дневне штампе, без књига, библиотеке, без транзистора, без телевизора, телефонска веза с адвокатом и родбином слабо да и функционише, а у ћелијама им је забрањено пушење – истиче се у извјештају Институције омбудсмана за људска права БиХ за 2020.

У жалби су притвореници указали да наводно нису добијали никаква хигијенска средства за чишћење ћелија, а да је храна била углавном сува, без супе.

– Подносиоци жалбе траже да им се обезбиједи дневна штампа и поставе телевизори по собама или да им се омогући да сами купе телевизоре које би по изласку оставили установи – наглашавају омбудсмани.

На ове наводе притвореника су се омбудсманима изјаснили из притворске јединице Завода за извршење кривичних санкција и других мјера БиХ, те навели да се одбијање затворске хране не сматра штрајком глађу, те да нико од притвореника није изјавио да је ступио у штрајк глађу у складу с позитивним законским прописима.

– Максимално вријеме које притвореник проводи у ћелији је 19 сати, а вријеме проведено ван ћелије се састоји од обавезна минимална два сата боравка на свјежем ваздуху. Остало вријеме ван ћелије притвореници проводе у просторијама за заједничке активности или фитнес, али најмање у четири наврата, у шта спада припрема и конзумација топлих напитака, конзумација дуванских производа, гледање ТВ програма, читање штампе, играње друштвених игара – пише у изјашњењу.

Додали су и да притвореници могу сами одлучити да ли ће користити фитнес салу која је опремљена тракама за трчање, собним бициклом и дијелом ситног инвентара за вјежбање или ће боравити у просторији за заједничке активности.

Како додају, ТВ уређај је, у складу с Правилником, инсталиран у просторији за заједничке активности, гдје притвореници могу да прате 24 различита домаћа и инострана канала.

Инсталирање ТВ уређаја у ћелији може дозволити управник Завода у посебно оправданим случајевима. Телефонска веза функционише несметано, притвореници путем инсталираних телефонских говорница несметано остварују телефонске контакте на бројеве за које посједују одобрење Суда БиХ – истиче се у изјашњењу.

Забрањена је, додаје се, конзумација дуванских производа притвореницима у собама гдје бораве. Конзумација дуванских производа је дозвољена на простору за боравак на свјежем ваздуху, те на балкону који је у оквиру просторије за заједничке активности притвореника.

Синиша Перковић, в.д. директора овог затвора, сматра да су жалбе притвореника неутемељене. Додао је да сарађују с Омбудсманом и да је он на челу институције која је релативно млада па је било пуно посла, али све иде својим током. До сада је, тврди, урађен “лавовски дио посла”.

– Ми се држимо закона. Када је у питању ТВ, он спада у погодност и та погодност им је одобрена. Међутим, они су били нервозни зато што је било премјештање из свих осталих затвора на нивоу БиХ према нашем затвору и требало је неко вријеме да се то организује – навео је Перковић у изјави за “Независне новине”.

Додао је да је и библиотека оформљена, а да пушење у ћелијама није дозвољено јер тако закон предвиђа.

– Када је ријеч о храни, она је врхунска, али за све то је требало времена. Ми смо нова институција. Сада имамо своју кухињу која је, одговорно тврдим, не добра, него одлична – рекао је Перковић за “Независне новине”.

Подсјетимо, Завод за извршавање казнених санкција, притвора и других мјера БиХ отворен је 22. јула прошле године у Војковићима, у Источном Сарајеву.

Прање веша једном у 15 дана

У просторијама притворске јединице су инсталиране укупно четири машине за прање и двије за сушење веша, наведено је у изјашњењу које су омбудсманима послали из притворске јединице Завода за извршење кривичних санкција и других мјера БиХ.

– Притвореници, у складу с унапријед достављеним распоредом термина, могу сваких 15 дана опрати и осушити веш и постељину. За прање веша и постељине притвореницима су осигурана хигијенска средства, а остала додатна средства могу купити из властитих средстава путем кантине – истиче се у изјашњењу.