Милиони православних хришћана широм свијета прослављају данас Васкрс, у многим случајевима без великог присуства вјерника због пандемије вируса корона.

У Москви, поглавар Руске православе цркве патријарх московски и цијеле Русије Кирил изразио је жељу да се свијет ускоро ослободи вируса корона.

Многи вјерници у Храму Христа Спаситеља у Москви носили су заштитне маске. Литургији је присуствовао и руски предсједник Владимир Путин који се захвалио Цркви због рјешавања важних друштвених проблема и провомисања породичних вриједности.

У другим земљама, црквене службе снимане су онлајн или се преносиле преко телевизије како би се смањио ризик од инфекције.

Православни хришћани окупили су се у Храму Светог гроба у Јерусалиму да обиљеже силазак Благодатног огња, наводи ДПА.

Вјерници су се сукобили са полицијом у јерусалимском Старом граду у улицама око храма јер је улаз у богомољу био дозвољен само онима који су примили вакцину или су на други начин сматрани имунима.

Медији јављају да је био ограничен број вјерника због стампеда на јеврејском вјерском фестивалу када је погинуло 45 људи.

Патријарх Теофил Трећи запалио је свијећу са Благодатног огња и раздијелио је вјерницима.

У Египту, коптски папа Тавадрос Други предводио је богослужење у главној цркви у Каиру пред мањим бројем вјерника.

Он је рекао да је због вируса корона дозвољен улаз за само око 10 одсто уобичајеног броја вјерника.

– Молимо се да се ова пандемија оконча, која наноси зло овом свијету. Молимо се за наше здравствене раднике, прве на линији одбране од пандемије – рекао је коптски поглавар.

Египатски хришћани чине око 10 одсто већином муслиманске популације Египта, која броји више од 100 милиона људи.

Сљедбеници Коптске православне цркве чине већину египатских хришћана.

Након православног Васкрса у Египту обично слиједи прољетни фестиал Шам ал-Несим, који је популаран и међу муслиманима и хришћанима.

Египћани традиционално одлазе на плаже или у паркове на овај фестивал који датира из времена древног Египта.

Међутим, влада је саопштила да ће паркови и плаже бити сутра затворени другу годину заредом како би се спријечило ширење пандемије.