Паљанка, пилот путничког авиона, са којом смо разговарали у интервјуу, Биљана Абула нашла се међу 150 кандидата за особу године према избору “Вечерњаковог печата”, манифестацији која се ове године одржава по 20. пут и “Вечерњег листа” из Мостара за титулу “особа године” у категорији “Понос БиХ”.

Прича о успјеху Биљане Абуле, њеној жељи да се након посла стјуардесе који је годинама обављала у компанији “Qатар аирwаyс” отисне до пилотске кабине и управља највећим ваздухопловима на путничким авионским линијама, кренула је управо од нашег портала до других медија широм Републике Српске и читаве БиХ.

Тај успјех могао би бити награђен титулом “Особа године” према Вечерњаковом печату у реализацији листа “Вечерњи лист” за Босну и Херцеговину, који организују ове манифестацију већ двадесет година.

Поред Биљане, на листи 150 кандидадата нашли су се успјешни привредници, вјерски поглавари, политичари, културни радници, музичари, спортисти, научници, али и “обични, мали људи великих дјела”, наводи “Вечерњи лист” у штампаном издању.

Жири “Вечерњиковог печата” оцијениће ко је међу ових 150 кандидата оставио највише трага у 2020. години, које су одабрали од више од хиљаду кандидата из ширег круга.

Вечерњаков печат бираће лауреате у 15 различитих категорија, а ко ће бити побједници и Особа године знаће се на избору 28. овог мјесеца.

Вјероватно прва жена пилот са овог краја, Паљанка Биљана Абула прошле године је добила лиценцу за управљање путничким авионом и ове године би требала да униформу стјуардесе замијени униформом пилота неке од авио компанија у свијету.

Биљана је у свијет авијације „упловила“ сасвим случајно, на позив пријатељице 2015. године и пријавила се на конкурс за стјуардесу у „Qатар Аирwаyс“ компанији, који је одржан у Сарајеву.

Рођена је и одрасла у Палама, гдје је завршила основну и средњу школу. Дипломирала је криминалистику на Факултету за криминалистику, криминологију и сигурносне студије Универзитета у Сарајеву.