Саобраћај се на већини путева у Републици Српској одвија по сувим коловозима и уз добру видљивост, а у усјецима и поред камених косина могући су одрони земље и камења на коловоз, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Због изградње кружне раскрснице на споју дионице магистралног пута Добој-Руданка и Улице Стефана Првовјенчаног у Добоју саобраћај се одвија успорено. Измијењен је режим саобраћаја на дионици магистралног пута Руданка-Добој на споју прилазног пута према петљи Руданка, на ауто-путу “9. јануар”.

Због бројних одрона и опасности од клизишта на магистралном путу Брод на Дрини – гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Саобраћај је због клизишта обустављен на регионалном путу Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци, док се због одрона, на дионици Козарац-Мраковица саобраћај одвија наизмјенично, једном траком.

Измијењен је режим саобраћаја и привремено постављена саобраћајна сигнализација због реконструкције раскрснице дионице магистралног пута Ивањска–Шарговац и локалног пута Залужани-Драгочај у насељу Рамићи, на дионици магистралног пута Каракај два-Дрињача због радова и на укрштању магистралних путева Милићи-Власеница-Хан Пијесак и Власеница-Тишча због изградње кружне раскрснице.

Због извођења деминерских радова се обуставља саобраћај у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја на дионици магистралног пута Брод-Оџак у мјесту Клакар Доњи од 8.00 до 15.00 часова и на дионици регионалног пута Дервента-Подновље у мјесту Горњи Божинци од 8.15 до 15.05 часова.

На дијелу магистралног пута Рача-Бијељина-Угљевик у току је уређење пута уз постављену привремену саобраћајну сигнализацију.

На регионалном путу Чајниче-Миљено у мјесту Луке због активирања клизишта саобраћај се одвија отежано, једном саобраћајном траком.

Због реконструкције дионице регионалног пута Језеро-Шипово саобраћај се повремено обуставља до један сат од 7.00 до 17.00 часова, а долазиће и до измјене у одвијању саобраћаја на дионици регионалног пута Стари Мајдан – Ламовита, као и на дионици магистралног пута Клашнице један–Горња Вијака један, гдје саобраћај регулише привремена сигнализација.

Због радова, на магистралном путу Модрича један-Вукосавље /Јакеш/-Подновље-Шешлије-Јоховац-Руданка-Добој-ентитетска граница /Каруше/ измијењен је режим одвијања саобраћаја и привремено постављена саобраћајна сигнализација, као и на дионици Тедин Хан-ентитетска граница /Криж/ гдје је у току реконструкција регионалног пута.

У току је изградња мини хидроелектране, због чега је измијењен режим саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош-Ободник.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

На дионицама путева међуентитетска линија Станић Ријека-гранични прелаз Градишка и Приједор-гранични прелаз Доња Градина и међуентитетска линија Каруше-гранични прелаз Брод кретаће се превоз вангабаритног терета и возачи треба да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе преко 30 тона на надвожњаку број на дионици магистралног пута Клашнице два-Шарговац у мјесту Трн, јер нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црна Гора /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У Федерацији БиХ, због радова у тунелу “Чакловићи” на дионици Тузла-Калесија /Симин Хан-Цапарде/ саобраћај се од 22.00 до 6.00 часова обуставља и преусмјерава на алтернативни правац преко Дубрава. Током дана, путничка возила из смјера Тузле саобраћају кроз тунел, а из смјера Калесије обилазницом око тунела. Теретна возила се и током дана усмјеравају на пут преко Дубрава.

У току су радови у тунелу “Црнаја” на дионици Коњиц-Јабланица, гдје се током дана саобраћај одвија наизмјенично, једном траком, уз регулацију семафорима, док се у ноћним часовима од 23.00 до 4.30 часова саобраћај кроз тунел обуставља.

И даље је због радова обустављен саобраћај у тунелу Јасен на магистралном путу Прозор-Јабланица. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила преко 7,5 тона /са изузетком аутобуса/ усмјеравају на алтернативне правце: Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Од осталих путева са актуелним радовима издвајамо путеве: Тарчин-Коњиц /Доња Раштелица/, Добој-Тузла /дионици Стјепан Поље-Ораховица/, Каоник-Бусовача /на улазу у Бусовачу/, Столац-Хутово /мјесто Церовица/, Посушје-Томиславград /насеље Читлук/ и Бановићи-Рибница /на излазу из Бановића/.

На граничним прелазима у БиХ јутрос нема дужих чекања на прелазак границе. На граничном прелазу Метаљка /Чајниче-Пљевља/ могућ је прелазак границе од 7.00 до 19.00 часова.

БиХ је отворила границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, , док је улазак у БиХ за стране држављане омогућен уз негативан “пи-си-ар” тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.