Већина нас ствара себи проблеме…

Не мијешајте се у туђе послове

Већина нас ствара себи проблеме, због сувише честог мијешања у туђе ствари.

Ми чинимо то, зато што смо увјерени да поступамо добро и да је наша логика једина исправна. Као резултат тога, критикујемо оне који се не слажу са нама и покушавамо да их вратимо на прави пут, то јесте на наш пут.

​Ова врста нашег односа негира постојање индивидуалности. Не постоје двије особе које мисле на исти начин и раде једне те исте поступке. Сви мушкарци и жене дјелују тако како их подстиче божанско које живи у њима. Не морате бринути о другима! Водите рачуна о себи!

Учите да опраштате и заборављате

Ово је најефикаснији начин за постизање душевног мира. Ми често носимо негативна осјећања у себи према особи која нас је увриједила. Заборављамо да је увреда нанешена једном, а ми константно хранимо своје незадовољство. Све ово доводи до тога да вјечно “повријеђујемо једну исту рану”.

Вјеруј у правду и карму. Нека они суде за поступке онима који су ти нанијели бол. Живот је сувише кратак да се троши на свакакве ситнице. Праштајте, опросте и наставите да идете даље.

Не тражите признање друштва

У овом свијету има доста егоиста. Они ријетко цијене људе, ако немају личне користи. Уз то, нико није савршен.

Зашто онда да цијените ријечи похвале истог таквог смртника, као што сте ви? Зашто тражите признање? Вјерујте у себе. Похвале других људи не трају дуго. Обављајући своје дужности, не заборавите на морал и искреност.

Заборавите на завист

Сви знамо како завист може да наруши наш душевни мир. Знате да сте радили више од својих колега, али повишицу су добили они, а не ви. Треба ли да им завидите? Не.

Запамтите да се живот сваког од нас изграђује у складу с кармом наших претходних дејстава и поступака, као и претходних живота.

Ако вам је суђено да будете богати, ништа на свијету вас не може зауставити. Ништа нећете постићи ако окривите друге за свој неуспјех. Завист вас неће довести ни до чега, осим до неспокојства.

​Желите да промијените свијет – почните од себе

Ако покушавате сами да промијените свијет око себе, мало је вјероватно да ћете успјети. Зар није боље да промијените себе? А тада ће чак и непријатељска околина постати за вас пријатна и хармонична.

Помирите се са оним што се не може промијенити

То је најбољи начин да недостатке претворите у врлине. Свакодневно се суочавамо са неугодностима, иритацијом, болестима и несрећама које су изван наше контроле.

Морамо научити да их прихватимо, говорећи себи: “То је воља Божија, да буде тако.” На крају крајева, логика Бога је изван нашег поимања. Вјерујте у то и постаните стрпљивији, снажнији и јаче воље.

“Не гризите више него што можете појести”

Често преузмемо више обавеза него што можемо испунити. То радимо да бисмо задовољили свој его. Због тога измјерите своје могућности. Слободно вријеме, трудите се да посветите самоанализи и медитацији.

Ово ће помоћи да смањите број мисли које вас ометају да се осјећате самозадовољно. Што је мање мисли, то је већи душевни мир.

Редовно се бави медитацијом

Медитација ослобађа ум од мисли, то је највец́е стање душевног мира. Ако медитирате 30 минута сваког дана, можете задржати стање спокојства преосталих 23 сата и 30 минута.

Ваш ум више нец́е бити у стању напетости, као што је био раније. То ц́е вам помоц́и да побољшате радну способност, обављаћете више посла за мање времена.

Никада не дозволите свом мозгу да беспосличи

Празан ум је уточиште ђавола. Сва лоша дјела имају почетек у уму. Покушајте да упослите свој ум са нечим позитивним и вриједним. Нађите себи хоби. Треба сами да одлучите шта је важније за вас – новац или душевни мир.

Ваш хоби можда не доноси више новца, од рада друштвеног радника, али ц́е вам дати осјец́ај самопотврђивања и успјеха.

​Не оклијевајте и не жалите

Не губите вријеме размишљајуц́и: “Да ли то треба урадити?” Или то није потребно?” Можете изгубити дане, недјеље па чак и године на ове бескорисне унутрашње дебате.

Немогуц́е је све испланирати и прорачунати, јер се не могу предвидјети сви будуц́и догађаји. Увијек се сјетите да живот има свој сопствени план. Рачунајте своје вријеме и извршавајте поступке. Ако не успијете, у томе нема ништа страшно.

Увијек можете исправити своје грешке и успјети сљедец́и пут. Ако само сједите и бринете, то вас нец́е довести ни до чега.

Учите на својим грешакама, али се не држите за прошлост.

Никада ни због чега не жалите! Све што се догодило, било је суђено да се догоди баш тако. Прихватите то.