Фото: Игор Симовић

Да ли вам се икада десило да уживате у природи и опуштате се уз звукове који допиру из ње, а онда наједном ваше благостање бива прекинуто буком која стиже од возила са пута у близини или авиона који прелијеће изнад вас? Опште је познато да бука не годи људима, али ни животињама. Она нас чини нервознијим, смањује нам концентрацију и погоршава нам расположење. Да ли, међутим, звукови из природе дјелују позитивно на нас по сваком од ових критеријума?

Група истраживача са три престижна америчка универзитета недавно је тестирала ову тезу. Они су, наиме, анализирали 18 студија које се баве утицајем звукова из природе на људско здравље, а резултате свог истраживања објавили су у журналу Proceedings of the National Academy of Sciences.Њихов закључак гласи да слушање звукова из природе има многе позитивне ефекте на здравље људи, укључујући и смањење стреса и бола, и побољшање когнитивних перформанси и расположења.

Истраживачи су открили да звукови које праве људи, машине и друге ствари које је изумјело човјечанство, помјерају наш фокус са окружења на нас саме, што може изазвати стрес, док звукови из природе раде управо супротно. У свом раду, они су напоменули да звук птица чини да се осјећамо спокојно, док нам звук воде помаже да будемо концентрисанији.

А шта ако живимо у граду и нисмо у прилици да се често опуштамо у природи? Један од закључка ове студије је да звуци природе позитивно утичу на нас и када се мијешају са градском буком, али не у једнакој мјери као када само њих чујемо. То значи да је препоручљиво да преслушавамо своју плејлисту за звуцима океана, цвркутања птица или вјетра чак и када се, на примјер, возимо градским превозом.