Радост фудбалера Слоге из Трна, побједника четвртог Купа Републике Српске 1997. године (Бањалука, 14. јун 1997. године)

Колико један човјек може да учини за један клуб, најбоље је показао Славко Рогуљић, кога су с правом звали Трнски Берлускони. Тако су навијачи Слоге из Трна алудирали на чувеног фудбалског мага Силвија Берлусконија који је са Миланом освајао Европу и свијет. Бањалучко преграђе Трн је више од 100 пута мање од Милана, али се и у том насељу игра добар фудбал. То је Слога показала управо 1997. године када је бриљантно стигла до финала Купа Републике Српске, а онда је била боља и од Сарајева и освојила велики пехар. Имала је Слога у том походу и тренера за трофеје – Ненада Гавриловића, човјека који је знао да припреми, састави и води екипу. Уосталом, резултати су најбоље мјерило, а у Купу Републике Српске Слога је остварила одличне резултате.

Сарајево, из Српског Сарајева, није знало за пораз и кроз Куп је прошетало до финала. Екипу је водио искусни и маштовити тренер Недељко Гојковић, човјек који је још у оној великој Југославији изградио своје тренерско име и потврдио се на кормилу познатих клубова као што су Слога из Добоја и Леотар из Требиња.

На путу до финала Сарајево је за биљежило пет побједа, савла дани су Братство из Братунца 3:0, Младост из Рогатице 3:1, Борац из Шамца 2:0 и 1:0, Борац из Бањалуке 3 : 0. Сарајево је забиљежило и три ремија на гостовањима: Братство 0 : 0, Младост 1:1, Борац 0:0. Заиста импозантни резултати. И фудбалери Слоге из Трна, на путу до финала, забиљежили су одличне резултате. Одиграли су осам утакмица и остварили седам побједа. За биљежили су побједе: Пролетер (Теслић) 7:0 и 4:0, Пантери (Бијељина) 8 : 0 и 3 : 1, Боксит (Милићи) 4 : 0 и 3 : 0, Рудар (Приједор) 3:0. Један меч су изгубили од Рудара у Приједору – 0 : 1.

Обје екипе су с отпимизмом очекивале финални меч који је одигран на Градском стадиону у Бањалуци, 14. јула 1997. године. Оба тренера – Ненад Гавриловић и Недељко Гојковић – опредијелили су се за напад. Знали су да се само головима може освојити велики пехар. Напади су се смјењивали са обје стране и све до 43. минута није виђени ниједан гол. Ипак, у 43. минуту овај финални меч је одлучен. Фудбалери Слоге извели су један од многобројних напада на гол Сарајева. Чинило се да од њега неће бити ништа јер се лопта нашла у коренеру. Ударац с угла извео је Лукић, оштро набачена лопта ишла је на 7–8 метара од гола, на њу је натрчао голгетер Згоњанин и поред статичних играча Сарајева послао је главом у мрежу. Фудбалери и навијачи Слоге бучно су прославили овај погодак.

У наставку утакмице Сарајево је покушало да изједначи, али без успјеха. Слога је сачувала минимално вођство и то јој је било довољно за тријумф. По завршетку финала, Рајко Поповић, министар спорта у Влади Републике Српске, уручио је пехар побједничкој екипи Слоге. Капитен Слоге Раде Комљеновић је високо подигао трофеј, а затим су играчи оптрчали почасни круг. Славље са стадиона пренијело се на предграђе Трн, навијачи су славили велики успјех својих љубимаца.

СЛОГА – САРАЈЕВО 1:0

Слога (Т): Лолић, Босанчић, Драгишић, Врањеш, Старчевић, Јањетовић, Калаба (Шућур), Комљеновић, Згоњанин (Турудија), Кукољ, Лукић (Трнинић)

Тренер: Ненад Гавриловић

Сарајево: Ешпек, Бакал (Брадоњић), Дабић, Марван, Ристић, Бошковић, Јовановић, Шешлија, Тинтор (Косанић), Пејановић, Радовић

Тренер: Недељко Гојковић

Играч утакмице: Бранко Кукољ