На Палама је данас почела дводневна велика акција прољећног чишћења којој се одазвало више од 300 учесника.

Овој акцији одазвала су се паљанска предузећа, установе, студенти, ђаци, спортске, невладине и организације младих при политичким партијама, удружења грађана.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да је циљ акције прије свега анимирати јавност како би на одређен начин водили више рачуна о природи, чували је и поштавали.

Он каже да су учесницима подијељене кесе и рукавице, те да ће данас бити очишћен ужи дио Пала, затим рурална подручја, те да се оваква активност одвија и у Мокром и Подграбу, уз поштовање прописаних епидемиолошких мјера.

„Сви на овај начин дају свој допринос онолико колико могу данас и сутра. Ово треба да буде једна лијепа порука локалног становништа како да се односе према природи“, нагласио је Југовић.

Према његовим ријечима, у организацији чишћења и прања улица учествује и паљанско Комунално предузеће и Ватрогасне јединице.

Југовић се захвалио свима који су се одазвали акцији коју је локална заједница покренула, те изразио наду да ће оваквих акција у будућности бити што мање, а народ би требао што више да чува природу.

Предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина изразио је задовољство данашљим одзивом учесника којих има више од 300, те додао да се велики број људи самоиницијативно прикључио акцији.

Шкипина се захвалио свим учесницима и позвао грађане да сарађују са паљанском Комуналном полицијом и у наредном периоду, ако примјете људе који су несавјесни, одлажу отпад на дивље депоније и уз корита ријека, да то сликају и доставе материјал Комуналној полицији како би могли и репресивно дјеловати.

Према његовим ријечима, општина Пале је приступила изради апликације за андроид телефоне преко које ће моћи да се оствари контакт са базом Комуналне полиције и пријаве несавјесни грађани.

Директор Комуналног предузећа „Пале“ Богдан Клачар рекао је да је важно подићи свијест грађана о неопходности заштите животне средине и овакве акције практиковати у будућности.

Учесник акције Миро Калем похвалио је организаторе за акцију и додао да се одлучио дати допринос јер воли природу и свој град.

Предсједник Уније студената Републике Српске Стефан Слијепчевић похвалио је општинску управу на челу са начелником Југовићем што су организовали акцију која има за циљ буђење свијести код грађана о очувању околине.