Уколико вам за главно јело није довољан сир, верујем да ће те бити задовољни ако приде добијете јаја и шунку. То су намирнице од којх, са зачинима и добрим сосом, вероватно може испасти добар ручак. Али једно је сигурно. Поховани качкаваљ са шунком је одлично предјело, сјајан доручак или вечера, ван конкуренције. Да ли може бити и ваш ручак, процените сами.

Састојци:

  • 500 гр тврдог качкаваља
  • 200 гр прашке шунке изрезане на листове
  • со, бибер и оригано по укусу
  • презле
  • 4 јаја
  • уље за пржење

Припрема:

КОРАК 1: Качкаваљ исећи на једнаке шните дебљине око 5-6 мм. Да би остао чврст током пржења, треба га држати у комори за замрзавање 30-ак минута. Листове шунке исећи да буду нешто ужи од површине сира и формирати „сендвиче“ тако што ће се између две шните качкаваља положити два листа шунке и напола пресечене маслинке.

КОРАК 2: У два тањира сипати брашно и презле, а у трећи умућена јаја. Јаја посолити и додати им бибер и оригано по укусу.

„Сендвиче“ од качкаваља прво потопити у јаја, затим у брашно, па поново у јаја и на крају у презле.

Добро је површину сира пажљиво натапкати дланом да презле не би отпадале током печења.

КОРАК 3: Пржити у добро загрејаном уљу 2-3 минута са сваке стране, док не добију златно жуту боју.

Послужење

Ја уз поховани качкаваљ припремим тартар сос, умак од мирођије, али због оних који воле, изнесем и чист мајонез и павлаку. Многи неретко бркају тартар сос који се спрема од мајонеза и киселих краставаца са таратор салатом од свежих краставаца и киселог млека. Ја обожавам и једно и друго, али да не буде забуне, уз поховани качкаваљ послужићемо тартар сос!

Пријатно!