Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је предсједника Србије Александра Вучића замолио за помоћ општинама Козарска Дубица, Костајница, Невесиње и Дрвар, које имју системски проблем финансирања и развоја.

Додик је након састанка званичника Републике Српске и предсједника Србије Александра Вучића са начелницима ове четири општине, рекао да је посебну помоћ потребно пружити општини Козарска Дубица и Костајница које су недавно погођене земљотресом.

“Разговарали смо у стању у тим општинама и ја сам затражио од предсједника Србије да помогне овим општинама које имају системски проблем у вези са финансирањем и развојем”, рекао је Додик.

Он је захвалио Вучићу за континуирану помоћ и Републици Српској и општинама и његовом интересу који исказује и жели да помогне у рјешавању тако важних питања.

Додик је рекао да је повод данашењег састанка био и обиљежавање пробоја логораша из Јасеновца.

“Једна од болних и тешких тема. Као што је Косовски завјет и Стари завјет за Србе, овај јасеновачки је нови завјет”, поручиоје Додик.

Он је најавио да ће, захваљујући предсједнику Србије, ускоро бити изграђено Спомен-подручје Градина, које ће у себи интегрисати сва мјеста страдања Срба, “да се направи једна мапа страдања која би била ту постављена и која би била на увид свим онима који ту долазе”.

Он је навео да то до сада није било систематски уређено, те да је на многим мјестима занемарено страдање Срба од стране усташа.

“Та усташка држава није никаква такозвана држава, то је држава коју су, много година прије, формирали да би се бавили убијањем Срба сваки дан”, истакао је Додик.

Он је подсјетио да се то дешавало и у Јасеновцу гдје су Срби убијани више од четири године.

“Јасеновац је био жив пет мјесеци након ослобођења Београда и тамо су се несметано вршили злочини над Србима, а тадашње комунистичке власти нису подузеле ништа како би ослободиле Јасеновац. Јасеновац је једино ослобођен тиме што је 100 логораша успјело да изађе и свједочи о томе”, поручио је Додик.

Састанку су присусутвовали и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Радован Вишковић, као и начелници Костајнице Никола Јањетовић, Козарске Дубице Раденко Рељић, Невесиња Миленко Авдаловић и Дрвара Душица Рунић.