Премијерка Шкотске и лидерка Шкотске националне странке Никола Штарџен изјавила је данас да ће истрајати у плановима да се одржи нови референдум о независности Шкотске, након што су резултати показали да ће њена партија побиједити на изборима за парламент Шкотске, мада неће имати већину.

“У нормалној демократској дебати, странке које на изборима нешто обећају и буду изабране морају да испуне те обавезе. Апсурдно је да у Шкотеској изгледа имамо друге партије које су одлучне да блокирају странку или странке, које су добиле мандат”, рекла је Старџен за ББЦ.

Резултати избора показују да ће Шкотска национална странка, заједно са Шкотском Зеленом партијом, имати значајну већину посланика који се залажу за независност, преноси Ројтерс.

СНП, којој би ово био четврти мандат на власти, најавила је да ће тражити да се одржи ново изјашњавање о одвајању од Велике Британије уколико освоји већину у парламенту који има 129 посланика.

Ово би могло да изазове сукоб са британским премијером Борисом Џонсоном, који одбија могућност таквог изјашњавања јер каже да су се Шкоти већ опредијелили 2014. године да остану у Великој Британији, додаје Ројтерс.