Три врсте шећера и обиље влакана разлози су због којих банана искаче из шаблона брзопотезних извора енергије.

Осим храњиве вриједности доказана је њена свемоћ у отклањању бројних тегоба код којих иначе најчешће посежемо за таблетом.

1. Надутост и затвор

анане садрже пектин, који убрзава пробаву и подстиче избацивање токсина и тешких метала из тијела. Осим тога, њихово дјеловање је пробиотско и стимулише рад цријева. Сви ови фактори подстичу рад пробаве и смањују надутост, док влакна из меканог плода разбуђују цријева и дјелују попут природног лаксатива на затвор.

2. Стрес

Називају га болешћу модерног доба, јер непрестано оставља велике посљедице на наше здравље. Стрес убрзава метаболизам, при чему пада ниво калијума у организму. Равнотежу је могуће успоставити помоћу једне банане, која у себи садржи довољно калијума који ће помоћи у нормализацији откуцаја срца, слању кисеоника у мозак и регулисању оптималне количине воде у тијелу.

3. Притисак

Познато је да велики унос натријума, а мали унос калијума има негативан утицај на крвни притисак. Због тога је важно тело опскрбити великом количином калијума, коју садрже банане. Свако јутро препоручује се да поједете једну банану, која ће притисак одржавати на дозвољеној граници идеалног.

4. ПМС

Банане обилују витамином Б6, који повољно утиче на ниво глукозе у крви, а доказано је како витамин из Б заједнице код ПМС-а успешно редукује проблем болних и напетих груди, промјене расположења и накупљања воде у тијелу.

5. Депресија

Састојак банане је триотофан, облик протеина који поспјешује отпуштање серотонина, познатог као хормона среће. Наиме, само једна банана је довољна да ниво серотонина скочи, након чега настаје осећај смирености и задовољства.