Катедра за србистику Филозофског факултета Пале и ове године додјељује награду Млади србиста за најбољи литерарни есеј ученика трећих и четвртих разреда средњих школа из српског језика и књижевности.

Конкурс је расписан 25. фебруара 2021. године и био је отворен до 30. априла.

У оквиру сталне теме Значај српског језика и књижевности за очување идентитета Републике Српске овогодишња подтема на коју су ученици имали прилику да пишу била је У ципелама моје мајке (оца).

Њоме је требало обухватити сјећања родитеља садашњих средњошколаца о дјетињству или младости проведеним у околностима посљедњег рата или егзодуса Срба из својих домова. Један од циљева овог конкурса јесте да се млађи нараштаји више информишу о поменутом периоду, о томе формирају став изграђен на племенитим осјећањима, родољубљу и човјекољубљу уопште. Такође, тиме се доприноси ширењу и институционализовању културе сјећања и памћења и дефинише се конструктиван однос према историји и националном идентитету, самјеравању прошлости и будућности. Сами ученици се на тај начин оспособљавају за стваралачко-аналитички однос према стварности, трагању и спознаји властитих као универзалних и трајних људских вриједности, саопштено је са Катедре за србистику Филозофског факултета у Палама.

На конкурс је пристигло тридесет радова из четрнаест општина Републике Српске: Прњавора, Вишеграда, Источне Илиџе, Источног Новог Сарајева, Сокоца, Требиња, Пала, Љубиња, Градишке, Зворника, Бијељине, Фоче, Бањалуке и Добоја.

На данашњем састанку жирија Катедре за србистику у саставу: проф. др Саша Кнежевић, доц. др Жељка Пржуљ и мср Биљана Мишић, одлучено је да:

Прву награду добије Хелена Брајић, ученица III-2 разреда Гимназије „Јован Дучић“ из Требиња;

Другу награду добије Ана Љепојевић, ученица III-1 разреда ЈУ Гимназије из Градишке;

Трећу награду добије Ђорђе Ковачевић, ученик III-1 разреда СШЦ „Василије Острошки“ из Сокоца.

Посебна награда под називом Оживице српства за нарочит таленат и ерудицију ове године  припала је Ђорђу Чаркићу, ученику IV-8 рзреда Средњошколског центра из Источне Илиџе.

Све награде ће бити додијељене половином јуна мјесеца, а датум ће бити накнадно објављен.