У домове здравља Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа сутра би требало да стигне 450 вакцина “спутњик ве”, након чега ће се наставити вакцинација особа старијих од 65 година, рекао је Срни координатор тима за спровођење вакцинације у Дому здравља Источно Сарајево Данко Васиљевић.

Васиљевић је рекао да би, према информацијама Регионалног центра за заштиту здравља, требало да у наредном периоду дође и већа количина вакцина “синофарм”.

“Тачан број не знамо, али се надамо да ће доћи најмање 1.000 вакцина, што би значајно утицало на већи број вакцинисаних изнад 65 година”, навео је он.

Васиљевић је напоменуо да у посљедње двије седмице није било вакцинисања због недовољног броја вакцина.

“Будући да су сада стигле вакцине `спутњик ве` и `синофарм` очекујемо у наредном периоду масовнију вакцинацију. До сада смо вакцинисали око 620 особа старијих од 65 година, а пријављено је више од 3.000”, напоменуо је Васиљевић.

Из ове категорије, додао је он, ревакцинисано је 160 лица, а разлог тако малог броја је зато што су вакцинисани “астра зенеком” за коју је прописана ревакцинација у периоду до 12 седмица.

Васиљевић је рекао да је вакцинисан и ревакцинисан већи број корисника Дома за стара лица и запослени у том дому, као и већи број здравствених радника.

“Разлог због којег још не можемо прећи на категорију испод 65 година са хроничним обољењима јесте тај што није било довољно вакцина, а огроман је број заинтересованих”, навео је он и додао да до сада није било званично пријављених тежих нежељених реакција након вакцинисања.

Васиљевић је позвао суграђане испод 65 година са хроничним обољењима да се почну пријављивати тимовима породичне медицине и изразио наду да ће ускоро почети имунизација те категорије становништва.

Он је истакао да се епидемиолошка ситуација смирује и да је много боља у односу на претходни период.

“Јуче је било 10 активних случајева и шест вјероватних за двије општине. Током викенда је био мали број пацијената који се пријавио у ковид амбуланту, а то је између 15 и 17, што говори о знатном смањењу обољелих од ковида 19. У Болници `Србија` је исто знатно мањи број пацијената”, рекао је Васиљевић.

Он сматра да је сада повољан моменат да се ради на колективном имунитету како би се евенутални четврти талас дочекао са што већим бројем заштићених суграђана.