Фото: Б.Радоњић

У Сокоцу је данас одржан округли сто у склопу кампање ,,Јачање система услуга у запошљавању маргинализованих категорија” која се спроводи кроз пројекат „Унапређење социјалних услуга кроз јачање невладиних организација у Босни и Херцеговини“.

Организатор округлог стола је Локална – акциона група (ЛАГ) Деветак, која покрива општине Соколац, Хан Пијесак и Рогатицу, а према ријечима предсједнице Славице Ашоње, тема је била оснивање и регистрација комерцијалних газдинстава у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге.

– То представља најједноставнији и најјефтинији начин самозапошљавања маргинализованих категорија са фокусом на жене у руралним подручијима, што је код нас доминантно незапослена категорија. Суштина комерцијалног газдинства јесте да оно буде вид привредног субјекта на тржишту са једне стране, а са друге да власници таквих газдинстава уз плаћање минималног износа доприноса, остварују право за пензијско и здравствено осигурање, што је веома битно за ту категорију тренутно, а дугорочно, сигурност у виду могућности права на пензију – констатовала је Ашоња.

Виши стручни сарадник за воћарство Драган Бејатовић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручне јединице Соколац казао је да су домаћинства која одржавају жене на селу увијек актуелна тема, а да ресорно министарство кроз разне видове подстицаја помаже опстанак жена у руралним подручијима.

– Неопходно је да удружења пређу у виши ниво организовања као што су задруге. Након тога, ствара се могућност за већу зараду, више подстицајних средстава, као и јачање у финансијском погледу. Апелујемо и на локалне заједнице да дају свој допринос, кроз подстицајна средства за мјере које ресорно министарство не помаже – истакао је Бејатовић.

Предсједница Удружења жена „Маја“ Кравица и један од оснивача Задруге „Жена“ из Братунца Нада Марковић је говорила о примјеру успјешног предузетништва. Она је истакла да задруга има плантажу малина, хладњачу, а преко овог пројекта су добијена средства за кухињу, као нову услугу кетеринга.

Фото: Б.Радоњић

Пројекат реализује CARE International уз финансијску подршку Аустријске развојне Агенције. Њихов менаџер Бранислав Танасијевић казао је да се не може остварити сарадња са другим фирмама уколико газдинства не буду регистрована комерцијално.

Ова иницијатива треба да покаже општинама Хан Пијесак и Соколац, да требају наћи начин у сарадњи са релевантним институцијама, да невладине организације добију подршку у регистровању својих бизниса. Држава је донијела прописе и постоји јасна процедура за регистрацију газдинстава. Једна четверочлана породица, регистрацијом домаћинства има здравствено и социјално осигурање за неких 37 КМ на мјесечном нивоу. Присутно је настојање да се нелегални токови производње и продаје хране сведу на легалне, а они се постижу само регистрацијом домаћинстава – закључио је Танасијевић.

Данашњем округлом столу, присуствовали су: представници Ресора за пружање стручних услуга при Министарству за пољопривреду, шумарство и водопривреду РС, представница Министарства за спољну трговину и економске послове БиХ, затим представници локалних самоуправа општина Соколац и Хан Пијесак, као и жене из удружења „Романијски скоруп – кајмак“ и Удружење жена „Соколице“ из Сокоца.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.