Словеначка влада је ублажила неколико ограничења повезаних са корона вирусом, укључујући подизање границе за јавна окупљања на 50 људи и релаксацију ограничења за угоститељство, туризам, спорт, културу и образовање.

Такође је продужено стање епидемије ковид-19 за још 30 дана почев од 17. маја, преноси словеначка агенција СТА.

Ограничење броја људи на организованим јавним догађајима и јавним скуповима на затвореном и на отвореном биће повећано са 10 на 50 људи почев од суботе.

Изузетно, више од 50 учесника биће дозвољено под условима прописаним од стране словеначког Националног института за јавно здравље (НИЈЗ) и уз његово претходно одобрење.

Осим тога, неколико уредби је измјењено како би се омогућило да се културни, спортски и други догађаји поново отворе на 50 одсто капацитета мјеста за посјетиоце који су вакцинисани, тестирани или опорављени од ковида-19.

Ограничење капацитета од 50 одсто односиће се и на биоскопе и цркве, рекао је словеначки министар унутрашњих послова Алеш Хојс за СТА.

Даље ублажавање, које ступа на снагу од суботе, донијеће и могућност поновног прекидања карантина уведеног за улазак земљу, након пет дана са негативним ПЦР тестом.

У међувремену, дозвољено радно вријеме за угоститељске објекте продужава се на период од 5.00 до 22.00 часа, у односу на садашњих 7.00 до 19.00 часова.

Средње школе ће поново моћи да почну са радом од сљедеће недјеље за све ученике, који више неће морати да се смјењују између физичког присуства на часовима и онлајн школовања.

Осим тога, студенти универзитета моћи ће да присуствују предавањима лично од понедјељка, најавило је словеначко Министарство образовања.

Маске за лице остају обавезне, осим за часове физичког васпитања. Такође остаје на снази недјељно тестирање за запослене, од чега су изузети они који су вакцинисани или су се опоравили од ковида-19.

Релаксација мјера је услиједила након што је број хоспитализованих од ковида-19 пао испод 500, а седмодневни просјек нових инфекција испод 600.

Ипак, словеначка влада је продужила епидемију ковида-19 од 17. маја, јер сви статистички региони у земљи и даље имају учесталост случајева изнад прописаног прага за епидемију.