Полицијски доушник објаснио да је у Беливуковој екипи помињан план ликвидације председника Вучића митраљезом постављеним у камион, али да је постојала још једна опција

Вељко Беливук послао је из затвора поруку члановима своје екипе који су на слободи.

– Сада је крај, а фалило нам је два-три дана да све решимо. Свако зна шта му је чинити, држите се – реченице су које су пре неколико дана пренете, поверљивим каналима, онима који нису ухапшени почетком фебруара у великој акцији српске полиције и БИА. Један од оних који су поруку примили одлучио је да проговори да би у случају хапшења добио повољнији положај у судском процесу који ће обухватити овај огранак “кавачког клана”, сазнаје Српски телеграф.

Он је полицији испричао и да поуздано не зна да ли се део “… фалило нам је два-три дана да све решимо” односио на могући атентат на председника Србије Александра Вучића, али и потврдио да се у овим круговима криминалаца озбиљно размишљало о томе. Чак су поменута два плана ликвидације. За први су инспирацију добили у филму “Шакал”.

– Испричао је да је тешки митраљез браунинг због тога набављен из фундуса расходованог оружја МУП Србије. Према том плану, митраљез би био сакривен у камиону с церадом. Тај камион би био постављен у близини места проласка колоне с председником, а када би мета била на линији ватре, подигли би цераду, провукли цев и запуцали. Муниција овог тешког митраљеза пробија блиндирана возила, а расипање метака би направило штету и у ширем подручју. Избила би паника, било би више погинулих и рањених, што би омогућило атентаторима да побегну унапред припремљеним аутомобилима, паркираним у близини места напада – препричава добро обавештени извор део разговора овог Беливуковог војника с инспекторима.

На питање инспектора: “А како би они знали куда и кад ће проћи председникова колона”, како цитира саговорник део разговора, одговорио је:

– А како су они из “земунског клана” знали кад ће Ђинђић кренути из своје резиденције ка згради Владе Србије.

Он објашњава да је овај кандидат за сведока-сарадника мислио на доушнике из редова безбедњака који су “земунцима” јавили тренутак када је колона са премијером Зораном Ђинђићем 12. марта 2003. кренула ка објекту који је “земунски клан” покрио снајпером.

– Наравно, хтео је да каже да и Беливукова екипа има доушнике у безбедносним структурама – наводи саговорник.

Током разговора члан клана додао је да је чуо и за план Б, који би копирао организацију убиства Ђинђића.

– Зато су и набављени снајпери и обучавани пуцачи. Познато је да се Вучић много креће, рукује с народом, одлази и у најмања места по Србији и да то најављује у медијима. Требало би само мало раније добити јавку и поставити екипу да га сачека у неком месту с добрим путевима, због лакшег бекства. Два укрштена снајпера покрила би трг којим се креће – препричао је садржај овог плана добро упућени саговорник Српског телеграфа.

ПЛАН А

– митраљез

– рафална паљба по колони возила

– много убијених и рањених

ПЛАН Б

– два снајпера

– појединачна паљба у пешачкој зони

– више путева за бекство

Идеја из филма

У филму “Шакал” плаћени убица (глуми га Брус Вилис) на мети има прву даму, жену председника САД, приликом отварања новог центра за хемиотерапију. Шакал пуца на прву даму, користећи даљинску контролу пољског митраљеза ЗСУ-33 14,5 мм, постављеног у комбију паркираном у близини.

Усмено преношење поруке

Стражари су после хапшења открили, да подсетимо, мобилни телефон који је у ћелији скривао Марко Миљковић, па су од тада контроле свих притворених из Беливукове групе појачани. Код Веље Невоље телефон није нађен. Претпоставља се да је поруку својим војницима послао усменим преношењем у затвору, од затвореника до затвореника, па изван зидина затвора преко некога од родбине притворених. Та порука је потом предата неком од чланова клана који је криптованим телефонима проследио осталима.

Радић: Нашмрчу се кокаина и смишљају план

Војни аналитичар Александар Радић објашњава да се митраљези браунинг праве од двадесетих година 20. века.

– То је једно од најдуговечнијих оружја које се производи до данашњих дана и то без већих промена. Код нас га је било на хиљаде комада на тенковима, на оклопним борбеним возилима, на авионима, верзија м3 са електричним окидањем… – каже Радић.

На питање да ли се може планирати атентат овим митраљезом он објашњава:

– Када пуцате митраљезом, заустављате групу војника, масу, али, ко зна, људи су имали свакакве идеје. Као кад су пре много година тврдили да Легија намерава зољом да гађа возило, то је изгледало као научна фантастика, али се испоставило као тачно. Тако се и у ЈСО показало да су имали неке идеје које су биле оностране за рат. Онда схватите да су се нашмркали кокаина и да су то људи који су са мизерним војним искуством долазили до својих идеја. А какво искуство имају Веља Невоља и екипа – никакво. Ко је од њих служио војни рок? И ето до каквих идеја могу да дођу. Што значи, битно је само да ли имамо сазнања о њиховом плану или не.