Амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан посјетио је данас општину Соколац и са начелником Милованом Бјелицом разговарао о братимљењу наше локалне заједнице и јапанског града Исен. Главни разлог томе су сличности, које карактеришу оба града, првенствено богата природа, те изразити потенцијали за развој пољопривредне и сточарске производње.

Амбасадор Берјан истакао је да ће за неколико дана бити покренута званична иницијатива с обзиром на то да су обје стране заинтересоване за потписивање Споразума о братимљењу.

-Сигуран сам да ће исти донијети бенефите и једној и другој локалној заједници. У наредном периоду, услиједиће узајамна посјета, чим то дозволе услови. Било би веома добро уколико би неко од пољопривредних произвођача посјетио град Исен, гдје је пољопривреда примарна грана привреде, и упознао се са тамошњим начином рада јер се користе савремене технике – истакао је он.

Берјан је подсјетио да је делегација града Исен, приликом претходних посјета Босни и Херцеговини, имала прилику да се упозна ближе и са нашом локалном заједницом.

-Упознат сам са чињеницом колико су били одушевљени оним што су видјели у Сокоцу, као и самом гостопримљивошћу. Исен је тренутно повезан са домаћинством Олимпијских игара, које би требало да буду одржане ове године у Токију, а са друге стране општина Соколац као дио града Источно Сарајево, је насљедник Олимпијских игара, одржаних 1984. године у Сарајеву с обзиром на то да се одређени број надметања одигравао управо на терирорији Источног Сарајева – испричао је амбасадор БиХ у Јапану.

Начелник Сокоца Милован Бјелица захвалио је амбасадору на указаној посјети, те што није заборавио романијски крај.

-Господин Берјан је дугогодишњи пријатељ општине Соколац. Кроз обављање претходних функција, као професор на Пољопривредном факултету Универзитета у Источном Сарајеву и представник једне од шест локалних заједница у граду ИС, био је укључен у бројне активности од брендирања романијског скоруп–кајмака до рјешавања статуса Центра за унапређење пољопривреде у брдско – планинском подручју на Мајданима. Веома нам је драго што смо оставили добар утисак на делегацију Јапана приликом посјете Сокоцу. Велико је задовољство што ћемо на обострану добробит имати блиске везе са градом Исен – казао је начелник Бјелица.

Он је подсјетио и на одличну сарадњу са Амбасадом Јапана у БиХ, који су у виду медицинске опреме помогли општину Соколац, те додао да се ускоро очекује испорука два санитетска возила, чију набавку је финансирала управо јапанска амбасада.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.