Фото: Бојан Д.Тошић

Виа Ферата Соколов пут на Романији за кратко вријеме постала је привлачна свим планинарима и љубитељима природе из Републике Српске, Србије, а и шире. Ферата је у ствари уређена стаза по стијенама, утврђена челичним помагалима и намјењена свима, поготово онима без претходног алпинистичког искуства. Дужина ферате износи 350 метара и са два висећа моста представља јединствену атракцију у Републици Српској.

Овај адреналински садржај љубитељима авантуризма пружа велико узбуђење уз максималну сигурност. Специфичне природне околности омогућиле су развој авантуристичког туризма, као интегралног туристичког производа. Од изграђених капацитета за овај вид одмора и уживања у природи, важно је истаћи инфраструктуру која омогућује слободно пењање уз чувене Црвене стијене, што је раритет на овим просторима. На основу дугорочних планирања развоја авантуризма као туристичког производа у Сокоцу подразумјевају брдски бициклизам, пјешачење, вожњу квадовима, змајевима, параглајдинг и у ближој будућности и скокове падобраном, са аеродрома на Гласинцу.

Екстремни спортови и садржаји имају своје поклонике на овим просторима, а свијет препознаје одличне услове за ове видове активности. Летови паралаглаједером представљају један од тих спортова, а Романија са својим стијенама због вјетра и положаја је одлично мјесто за полијетање. Недавно је остварен и завидан лет од 100,2 километра са Романије на Златибор.

Ендуро мото-трке или просто вожње на Романији такође су дио понуде и шарма ове планине. Бројни гости из свих крајева Европе долазе са својим моторима на хајдучку планину. Све популарније су и вожње четвороточкашима или квадовима, за шта на подручју општине Соколац постоји велико интересовање домаћег становништва, те све боља понуда за изнајмљивање ових возила. Сама природа и површина општине са преко 600 километара макадамских путева, а о шумским путевима и стазама у општини површине 700 км² да и не говоримо довољна су гаранција за узбудљиве вожње кроз нетакнуту природу.

О чистој природи овог краја, те могућностима да се на бистрим и чистим ријекама ужива у риболову, те такмичи у Флај фишингу на Биоштици и Каљини говори и повратак даброва који су били потпуно уништени у вријеме аустроугарске окупације.

Ловни туризам, је један од заштитних знакова Романије. Посебно је атрактиван лов на медвједа и вука. Ловци и љубитељи природе знају да Романија може да им понуди више него многа друга мјеста у Европи.

Имајући у виду све наведено, јасно је зашто је један од главних стратешких циљева општине Соколац даљи рад на развоју туризма. Због свог географског положаја, природних ресурса и богате историје, Соколац има одличне услове за развој једне од најважнијих економских дјелатности у садашњости. Близина планине Романије, чиста природа и здрава клима само су неке од предности Сокоца. Гостољубиво и срдачно локално становништво нуди богату трпезу традиционалне хране, културно историјско наслијеђе и сусрет са културном и обичајима овог хајдучког краја. За додатне информације довољно је да контактирате туристичку организацију ове општине а љубазно особље ће вам изаћи у сусрет и побринути се да ваш долазак и боравак у Сокоцу буде истинско уживање.

Тако се у сврху побољшања туристичке понуде на подручју општине Соколац родила идеја да се ради на развоју једне од најатрактивнијих локација у непосредној близини ужег градског језгра – парку природе „Талине“. Тим поводом надлежне службе започеле су послове везане за припрему јавног позива за израду идејног рјешења туристичког развоја Парка природе „Талине“. Рјешење би требало да обухвата изградњу вјештачког језера, трим стазе, пјешачке стазе, стазе за јахање, вожњу санкама са запрегом, мото спорт и друге терене на отвореном. Идејно рјешење требало би да понуди и пројекат простора за викенд насеље око језера, хотел, мотел за стара лица, рехабилитациони центар, свадбени салон и угоститељски објекат, односно прилазни пут са постојеће саобраћајнице, проширење траке и освјетљење до етно насеља „Кум“, као и изградња моста из парка до овог угоститељског насеља..

Други важан стуб туризма на овом простору је Соколов град на Равној Романији. Основна идеја је да само урбано језгро Сокоца, буде спона између шуме посебне намјене, ускоро Парк шуме Талине и Соколовог града.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица вјерује да је ова пандемија још једном показала важност очуване природе и човјековог повратка здравом начину живота и активном одмору. Управо тим вођени креирали су понуду за све становнике великих градова и људе из наше дијаспоре, да купе плац на Романији и ту савију своје гнијездо или трајно или бар у току одмора.

„Изградња Соколовог града првобитно замишљена у виду етно села, коригована је у неку врсту одмаралишта или планинског ресорта који ће допунити садржаје ферате, планинарења, вожње параглајдингом и уопште одмором у тишини и природи надомак Јахорине и ужурбаности и гужве која је тамо све више присутна. У овај посао од почетка је укључен и наш прослављени режисер Емир Кустурица.“ – истакао је Бјелица.

Планираном даљом изградњом брзе саобраћајнице преко Романије повезаност олимпијске са хајдучком планином биће квалитетнија и боља, а будући власници апартмана на Романији брзо ће стизати на скијање.