Министри такозване косовске владе Доника Гервала и Хајрула Ћеку послали су писмо извршном предсједнику “Еуропа Ностре”, противећи се укључивању манастира Високи Дечани на листу најугроженијих споменика у Европи, захтијевајући уклањање манастира са тог списка.

У писму, које преносе приштински медији, наводи се да је одлука “неоснована, не одговара чињеницама на терену и да је под политичким утицајем”.

Гервала и Ћеку тврде да на основу процјене локалних и међународних институција за спровођење закона и безбједности, “православне цркве на Kосову нису угрожене”, и позивају представнике “Еуропа Ностре” на “принципијелну сарадњу усмјерену на најефикаснију заштиту културне баштине”.

– Противимо се инструментализацији културног наслеђа у политичке сврхе – навели су Гервала и Ћеку, позивајући предсједника “Еуропа Ностре” да посјети Kосово што је прије могуће.

Склони смо да вјерујемо да ће резултат ваше посјете и процјена ситуације резултирати преиспитивањем ваше листе уклањањем манастира Дечани – наводи се у писму.