Више од 6.000 мароканских држављана илегално је ушло у шпанску енклаву на сјеверу Африке, Сеуту, а међу њима је око 1.500 малољетника, наводе медији.

Шпанска Влада распоређује трупе у Сеуту да патролирају на граници са Мароком након уласка миграната, рекао је у уторак извор из Министарства унутрашњих послова, јавља Ројтерс.

Војници ће патролирати на граници заједно са шпанском полицијом, наводи агенција.

– То ће почети одмах – рекао је извор, не прецизирајући о ком броју трупа је ријеч.

Најмање 6.000 миграната, међу којима је 1.500 дјеце, допливало је у понедјељак и уторак у Сеуту, саопштио је министар унутрашњих послова Фернандо Гранде-Марласка.

Једна особа је умрла у покушају да стигне до Сеута, рекао је портпарол шпанске владине делегације.

Истовремено, предсједник шпанске Владе Педро Санчес је изјавио да ће Шпанија по сваку цијену „бранити интегритет“ Сеуте.

Мој приоритет у овом тренутку јесте да вратим нормалност у Сеуту. Њени грађани морају знати да имају апсолутну подршку Владе Шпаније како би се обезбједила њихова сигурност и одбранио њихов интегритет пред било којим изазовом – написао је на Твитеру Санчес, који је отказао путовање у Француску заказано за данас.

Сеута, са 80.000 становника, енклава је смјештена у сјевермном дијелу Марока преко пута Гибралтара.

Шпанске енклаве Сеута и оближња Мелиља на сјеверној обали Марока већ дуго су магнет за афричке мигранте који покушавају доћи до Европе у потрази за бољим животом.