На иницијативу предсједника Скупштине општине Соколац Сретка Марјановића, данас је одржан састанак о смањењу цијена воде у здравственим установама на подручју наше локалне заједнице. Састанку су присуствовали начелник општине Милован Бјелица, стечајни управник ЈП Водовод и канализација „Врело Биоштица“ Радомир Јокић, као и директори Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Адријана Станар, Специјалне болнице за психијатрију Соколац Снежана Којић и ЈЗУ Завод за форензичку психијатрију Соколац Бојан Копривица. Договорено је да цијена воде по кубику буде смањена за 1 КМ, односно умјесто досадашњих 3,50 КМ, нова цијена услуга износиће 2,50 марке.

Предсједник СО Соколац Сретко Марјановић појаснио је да ће овим закључком бити обухваћене и остале здравствене установе на подручју општине попут апотека и приватних амбуланти.

-Јавне здравствене установе су посљедњих неколико година захтијевале да се сврстају у групу осталих јавних установа, којој припадају школе, вртић, те спортске и хуманитарне организације као такорећи „повлаштени потрошачи“ и да се уједначи цијена воде. Оно што је важно нагласити јесте да ће од данас, осим три јавне здравствене установе на подручју општине Соколац, новој цијеновној групи која би требало да се формулише као „јавне здравствене установе и остале“, припадати апотеке, стоматолошке и приватне ординације из здравственог сектора. Имамо обећање од стечајног управника да ће нам у што краћем року доставити одлуку са новим предложеним цјеновником, која ће се наћи пред локалним парламентом на наредном скупштинском засиједању – истакао је Марјановић.

Стечајни управник ЈП Водовод и канализација „Врело Биоштица“ Радомир Јокић подсјетио је да је у претходном периоду, када су за то створени услови, дошло до смањења цијена услуга свим корисницима између 15 и 20 одсто, те потврдио да ће се сада цијена додатно смањити за предложену категорију.

-Надам се да смо дошли до заједничког става у вези са одлуком и формирању нових цијена. Закључак је донесен с обзиром на чињеницу да се не ради о профитабилним организацијама и предузећима, већ о правним лицима која никако не могу бити сврстана у категорију привредних субјеката. Уопштено посматрано, на основу нове одлуке, здравствене установе ће много мање плаћати услуге испоруке воде. У односу на цјеновник који је до сада важио, умјесто 12 мјесеци плаћаће негдје око 8 мјесеци – казао је Јокић.

Директорица Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Адријана Станар изразила је задовољство јер се показало да су упућени захтјеви били оправдани.

-Наш циљ је био да се коначно сврстамо у групу којој припадамо, узимајући у обзир природу посла који обављамо. Досадашња цијена била је висока за наше скромне буџете. Говорећи конкретно о установи коју заступам, када сам преузела дужност директора, постојао је дуг од 15.000 КМ, који смо репрограмом измирили и наставили уредно да плаћамо обавезе према водоводном предузећу. Данас немамо дуговања. На дугорочном нивоу моћи ће се примијетити значајна уштеда – додала је директорица Станар.

Сједница Скупштине општине Соколац, на којој би званично требало да буде усвојена одлука са новим цјеновником, биће одржана почетком јуна.