Споменик Српских бораца у Сокоцу

Дан романијских бригада биће обиљежен у петак, 21. маја, на Сокоцу, најављено је из Борачке организације општине Соколац.

Кроз Прву романијску пјешадијску и Другу романијску моторизовану бригаду током ратних година прошло је више од 15.000 бораца.

Према програму обиљежавања, вијенци и цвијеће биће положени у 8.00 часова на Централно спомен-обиљежје на Сокоцу на коме је уписано 1.250 имена бораца Сарајевско-романијске регије погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Планирана је и посјета Спомен-соби у којој се налази 650 фотографија и лични предмети погинулих бораца са подручја Сокоца.

У 9.00 часова ће бити служен парастос у цркви Светог пророка Илије.

Дан романијских бригада биће обиљежен у складу са препорученим епидемиолошким мјерама заштите од ширења вируса корона.

Прва романијска пјешадијска бригада проистекла из 216. брдске бригаде са командом на Хан Пијеску. До избијања рата у БиХ 1992. године, била је на другим ратиштима на простору бивше Југославије.

Друга романијска моторизована бригада основана је 21. маја 1992. на Сокоцу и тај дан се обиљежава као Дан романијских бригада, које су прошле сва ратишта у минулом Отаџбинском рату.

Прва романијска пјешадијска бригада одликована је Медаљом Петра Мркоњића, а Друга романијска моторизована бригада Одредном Немањића.