Фото: Б.Радоњић

Служењем парастоса погинулим борцима у протеклом одбрамбено – отаџбинском рату и полагањем вијенаца на централни споменик на Војничком спомен – гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу, Организација ратних војних инвалида Зворник данас је обиљежила Дан Илијашке бригаде.

Помен погинулим борцима је служило свештенство Црквене општине Соколац у Храму Свете Петке, изразивши вјечну захвалност борцима који су своје животе дали за слободу.

Предсједник Организације ратних војних инвалида Зворник Драгислав Мијановић је рекао да се овај дан обиљежава од 2009. године, а да је ово двадесетдеветогодишњица од настанка Илијашке бригаде.

– Кроз бригаду је прошло око 6.500 бораца, погинуло је њих око 1.200, цивила око 600 и имала је око 1.300 ратних војних инвалида, који су остали без дијелова тијела бранећи Републику Српску. Обиљежавање је постало традиција а бригада је два пута одликована орденом Немањића. Уприличен је и обилазак гроба Марка Копање, првог комаданта Илијашке бригаде – казао је Мијановић.

Он је додао да се централно обиљежавање Дана Илијашке бригаде одржава данас у манастиру Свете Петке у Бијељини, а да су они дошли на „Мали Зејтинлик“, како би одали почаст гробовима својих сабораца, којих је преко 680 сахрањено на овом гробљу.

Фото: Б.Радоњић

– Морам истаћи да сам помало разочаран стањем у којем се гробови налазе. Обнова траје већ годинама и за сваку осуду је што још увијек није извршена у потпуности њихова санација – закључио је Мијановић.

Организација ратних војних инвалида Зворник основана је 2006. године и броји око 900 чланова ратних војних инвалида, који су углавном из Зворника, али има и оних који су избјегли из сарајевских општина, као што су: Вогошћа, Илијаш, Илиџа и Хаџићи.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.