Представници Центра цивилних иницијатива са сједиштем у Тузли посјетили су данас општину Соколац и одржали састанак са предсједником Скупштине Сретком Марјановићем на којем су разговарали о ревизорским извјештајима, као и о већем њиховом парламентарном надзору.

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић казао је да је планиран ревизорски извјештај општине Соколац на јесен, након чега ће исти бити уврштен у разматрање локалног парламента.

– На састанку су представници из Центра цивилних иницијатива жељели да сазнају да ли ћемо ми као Скупштина тај извјештај дати у скупштинску процедуру. Тренутно не видим ниједан разлог да извјештај који добијемо не прослиједимо пред одборнике. Општина Соколац је седамнаеста по реду са којом су обавили разговоре и речено нам је да смо једна од десет које су потврдиле да ће уредно представити ревизорски извјештај – додао је Марјановић.

Према ријечима Махира Пољића из Центра цивилних иницијатива, Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске ће ове године спровести контролу у 22 јединице локалне самоуправе.

– Послали смо свим општинама иницијативе да се ревизорски извјештаји нађу на сједницама скупштина. Потребно је да се разматрају, како би се израдио акциони план за отклањање неправилности ако их има. Циљ је да то постане уобичајена пракса за наредни период, како за саму јединицу локалне самоуправе, тако и за њена јавна предузећа и инстутуције – нагласио је Пољић.

Овај састанак је одржан у склопу пројекта „Учинковитија јавна ревизија за смањење корупције у Босни и Херцеговини“ који проводе Центри цивилних иницијатива уз финансијску подршку Шведске. Идеја је да се допринесе одговорнијем трошењу буџетских средстава и смањењеу корупције у јавним институцијама у Босни и Херцеговини.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.