Међународним научним скупом „Наука и стварност“ јуче је затворена тродневна манифестација „Дани Филозофског факултета“, која се одржавала на Палама.

Манифестација је окончана пленарним предавањем амбасадора Грчке у БиХ Димитриоса Папандреуа у вези са великим јубилејом – 200 година од ослобођења Грчке од Турака.

Папандреу је захвалио што је отворио овај значајан научни скуп предавањем, као и за сарадњу грчког и српског народа у великим пројектима ослобађања од ропства и борбе за независност за оба народа.

Он је подсјетио да су 1912. године грчка и српска влада, сарађујући међусобно и са другим владама, успјешно ријешиле питање ослобођења европске територије од османског ропства.

Декан Филозофског факултета Драга Мастиловић задовољан је што је ове године међународни скуп „Наука и стварност“ окупио више од 170 учесника са више од 30 универзитета широм свијета.

-Задовољство нам је да су суорганизатори овог научног скупа, Филозофског факултета и француски Универзитет Поатјеу, Универзитет „Први децембар 1918“ из Алба Јулије из Румуније, Пекиншки универзитет страних језика, Универзитет „Јарослав Демидов“ из Русије и Филозофски факултет Универзитета у Марибору у Словенији- навео је Мастиловић.

Према његовим ријечима, ово је добра пракса и Филозофски факултет ће се трудити да у наредном периоду прошири списак суорганизатора.

Манифестација „Дани Филозофског факултета“ почела је Свечаном академијом студената Филозофског факултета у четвртак, 20. маја.

У оквиру манифестације јуче је отворен Центар за хеленске студије и изложба „Гроф Сава Владиславић“ и одржано је вече поезије и промоција књиге „Модре жилице“ пјесника Ђорђа Сладоја.