Настава за ученике деветих разреда основних школа у Републици Српској завршава се сутра, док за остале настава траје до 8. јуна.

Директор Основне школе „Соколац“ Ђорђе Рајић истиче да је и поред актуелне епидемиолошке ситуације наставни план и програм успјешно реализован и да је остварен фонд од 180 радних дана за ученике од првог до осмог разреда, односно 170 за ученике деветих разреда.

– У овој школској 2020/21. години имали смо 852 ученика. Међутим, једна ученица је због пресељења, недавно морала да се испише из школе, тако да је коначан број 851. Деветогодишње школовање завршило је укупно 98 ученика – казао је Рајић.

Рајић додаје да је сваке године примјетно да већи број ученика завршава основно образовање а мањи је број уписаних првачића, којих је до сада пријављено 85.

– Биљежи се мали, али константан пад у броју ученика, што није јединствено само за нашу локалну заједницу, него је примјетно и у осталим општинама. Ми још увијек спадамо међу школе са највећим бројем ђака у регији, али када упоредимо период прије десет година када је Основна школа „Соколац“ имала преко 1.200 ученика са тренутним стањем, разлика је очигледна – констатовао је он.

Према његовим ријечима, процедура избора ученика генерације је законски прописана и још увијек је у току. Претходних година, пракса је била да се уприличи свечаност поводом додјеле свједочанстава и проглашење ученика генерације као и прослава мале матуре, која ни ове године неће бити организована због пандемије и уведених епидемиолошких мјера.

– Основне школе прославу матуре за ученике могу организовати искључиво у својим просторијама, за све догађаје који се дешавају ван њених просторија школа не може бити главни организатор. И ове године имамо мјере превенције које су на снази и једини начин би био организовање по групама, али ни ученици а ни родитељи нису за овакав вид прославе мале матуре, или генерација заједно или никако – појаснио је Рајић.

Генерација која ове године завршава деветогодишње образовање је прва која није имала организовану екскурзију.

– Прошле недјеље смо добили допис од ресорног министарства да је могуће организовати екскурзије за девете разреде на територији Републике Српске. Ова информација нам је дошла касно, јер процедура организације екскурзија је законски строго дефинисана и постоје прописи који захтјевају вријеме, а које ми у овом тренутку немамо – нагласио је директор Рајић.

Рајић се осврнуо и на тренутну пандемију вируса корона и истакао да у овој школској установи ситуација никада није била алармантна и додао да се нада да ће са почетком нове школске 2021/22. године, доћи до нормализовања наставе, у смислу да часови трају 45 минута и да се настава не одвија по групама.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.