Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Милитанти љевичарске групе „Блистави пут“ убили су најмање 14 људи, укључујући и два дјетета, у удаљеном региону ове јужноамеричке земље који је познат по производњи коке. Милитанти су спалили тијела појединих жртава до те мјере да су непрепознатљива, саопштила је војска Перуа.

Памфлети на којима се охрабрују Перуанци да се суздрже од гласања на предсједничким изборима су пронађени на мјесту масакра, наводи се у саопштењу перуанских оружаних снага.

Војска је назвала убиства „чином геноцида“ и рекла је да је „Блистави пут“ претходно називао такве нападе обликом „социјалног чишћења“. У саопштењу перуанских оружаних снага грађани Перуа се увјеравају да ће имати „безбједан изборни процес“.

Масакр се десио у региону Вале де лос Риос Апуримак, где се производи 75 одсто кокаина у Перуу, саопштиле су власти.

„Вероватно ће бити још убијених“, навео је полицијски командир Сесар Сервантес за радио РПП, који је раније изјавио да је убијено најмање 18 особа.

Велики планински регион у којем се десио масакр је центар константних операција безбједносних снага против остатака „Блиставог пута“, које полиција сматра телохранитељима кријумчара дроге.

Маоистичка побуњеничка група, коју је Влада дуго сматрала терористичком, покренула је један од најсмртоноснијих сукоба унутар једне земље у Латинској Америци осамдесетих година прошлог вијека и процјењује се да је 69.000 људи убијено, према локалној Комисији за утврђивање истине.

„Блистави пут“ је почео да слаби почетком деведесетих, након што је оснивач Абимаел Гузман ухапшен, а од тада се група претворила у криминалну банду са нарко-дилерима.