Соња Караџић Јовичевић, кћерка првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, рекла је Срни да је врло кратко разговарала са оцем након што је пребачен у затвор на југу Енглеске и да је језиво оно што је чула о условима у којим се налази, будући да смјештен у згради пуној канцерогеног азбеста који је забрањен у свијету.

Она је истакла да је разговор трајао тек непуне двије минуте, те да, иако није успјела да стекне комплетну слику, схватила да ће бити проблема и што се тиче не само физичке безбједности Караџића, него и његове здравствене заштите, те праћења његовог стања и лијечења.

Јовичевићева је нагласила да људи познају и Караџићеву психичку снагу и карактер, али да је пребацивање у затвор у Енглеску утицало на његово здравствено стање, будући да је дуго трајало и да није био у могућности да узима лијекове.

– Што се тиче физичког стања у коме је довезен и тамо гдје је смјештен, то је недопустиво. Ако се томе дода чињеница да је смјештен у згради пуној канцерогеног азбеста који је забрањен у свијету, јасно је у каквим условима ће бити – упозорила је она.

Она је указала и на психичку тортуру коју ће трпјети Караџић која се огледа у одсјечености од свијета у амбијенту који није његова цивилизација, језик и култура.

– Питање је колико он може као велики вјерник да практикује вјеру, да пости, да има одређени простор или вријеме да може да ради оно што је навикао – каже она.

Јовичевићева каже да Караџићу није доступан ни компјутер, његови дискови и документација, те могућност да ради на ревизији пресуде, да пише књижевне и стручне радове, духовне текстове и мемоаре, те да уопште буде оперативан и да се као културно и образовано биће бави свим оним што је навикао.

– Велико је питање шта ће од свих тих услова бити допуштено, али за сада то нема. Сада је све заиста језиво и крајње забрињавајуће – истакла је Караџић Јовичевић.

Јовичевићева је напоменула да су уведена и ограничења на контакте телефоном, и по броју и по трајању.

– Мој отац је у врло нецивилизацијским условима, а што се тиче породице, његово измјештање на југ Енглеске је намјерно изведено да буде предалеко, мимо правила по Резолуцији Уједињених нација коју је прихватио и Савјет безбједности. Дакле, раде против својих правила и нама ће бити јако отежано и физички, и финансијски и процедурално због издавања виза, због вакцина у доба пандемије чак и након тога, да тамо икада одемо и да га посјетимо – истакла је она.

Она је напоменула а је њен отац пребацивањем у затвор на југ Енглеске потпуно измјештен из своје културе, језика, цивилизације, обичаја и није му доступан ни телевизијски програм или било какве информације на његовом језику и са ових простора.

Предсједник Механизма за кривичне судове у Хагу Кармел Ађијус одбио је 14. маја приговор одбране Радована Караџића на одлуку о издржавању казне доживотног затвора у Великој Британији, објавио је тада на „Твитеру“ један од чланова његовог правног тима адвокат Питер Робинсон.