Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да ће општина обезбиједити превоз до краја школске године за ђаке који су јутрос остали без аутобуске линије до школе.

У Основној школи „Соколац“ потврдили су да један број ђака данас није дошао на наставу због прекида превоза иако је раније потписан уговор са соколачком подружницом фирме „Аутохерц“.

Бјелица је рекао Срни да ресорно министарство у Влади Српске, према његовим сазнањима, плаћа превоз ученика и да нема дуговања према фирми „Аутохерц“.

Он је нагласио да ће општина Соколац помоћи да превоз за ђаке буде организован од понедјељка, 31. маја, до краја школске године иако локална управа нема ту обавезу.

„Општина има обавезе према `Аутохерцу` по основу накнаде за штету на возилима насталу због лоших путева и уплатили смо једномјесечну обавезу у овој години јер се због пандемије није много ни радило“, навео је Бјелица.

Он је додао да „Аутохерцу“ дугују соколачки спортски клубови на име превоза спортиста и да то не би требало да има везе са превозом ученика у школу.

Власник компаније „Аутохерц“ из Груда Миро Палац рекао је Срни да у посљедњих седам или осам година подружница фирме на Сокоцу „вуче дуг“ од 50.000 до 100.000 КМ и да је покушавао на све начине то питање да ријеши са начелником.

„Искрено ми је жао што су јутрос дјеца и остали путници који се возе овим аутобусима на овом подручју платили цех због тог дуга, али `Аутохерц` не може функционисати без плаћања обавеза“, навео је Палац.

Он тврди да је укупан дуг који општина Соколац сада има према „Аутохерцу“ око 80.000 КМ, а да Министарство образовања и културе Републике Српске измирује своје обавезе за превоз ђака.

Палац је навео да је општина Соколац јуче уплатила 4.200 КМ и подсјећа да су обавезе локалне управе далеко веће.

„Прошлог мјесеца сам уплатио 8.000 КМ свог новца да би се даље могло точити гориво на бензинској пумпи за аутобусе и та дуговања су једини разлог што је стао превоз у овој фирми“, рекао је он.