Бившег председник Републике Српске, упркос жалби, напрасно пребацили у Велику Британију, ни породица ни адвокатски тим још не знају где је смештен.

Бивши председник РС Радован Караџић, који је осуђен на казну доживотног затвора због ратних злочина, биће убијен или ће га натерати да се сам убије у затвору у Великој Британији, где је пребачен из Схевенингена пре три дана, упозорава адвокат Тома Фила.

Он објашњава да је Енглеска била зараћена страна у сукобу, да су ратовали на страни муслимана и наоружавали их заједно са САД.

“Није у реду, пре свега, да служиш казну код зараћене стране, што је утврђено пресудом у Хагу. Такође, постоје искуства са генералом Радисавом Крстићем и Биљаном Плавшић, која су била ужасна. Крстић је тада преживео само зато што су стражари наишли, иначе би га муслимани који су покушали да га закољу убили. Тамо су чак 80 одсто затвореника исламисти, када буду чули да је Радован дошао тамо, све ће да учине да га убију. Или ће бити у потпуној изолацији не би ли га натерали да психички попусти и да се сам убије, или ће га они убити. Његов крај је јасан“, рекао је Тома Фила.

Засад нико не зна каква је тачно ситуација у затвору у коме се Караџић налази однедавно, па ни његова кћерка.

“Само смо се накратко синоћ чули, још увек ништа не знам“, рекла је кћерка Радована Караџића, Соња Караџић Јовићевић.

Караџић је поднео приговор на одлуку Међународног механизма за кривичне судове да казну затвора служи у Великој Британији, уз образложење да би могао да буде мета напада са смртних исходом од стране других затвореника.

Међународни механизам за кривичне судове одбио је овај приговор.