Одборници Скупштине општине Пале усвојили су данас извјештај о извршењу буџета општине за прошлу годину од 16.451.094 КМ, према којем је остварен суфицит од 126.697 КМ.

На сједници су усвојени и извјештаји о раду девет установа и предузећа чији је оснивач локална заједница.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да није усвојен извјештај о раду Градске топлане, која је пословала негативно, али да су донесене одређене одлуке о давању гаранције од општине за кредитно задужење овог предузећа.

Он је навео да су поносни на то да су у години пандемије вируса корона установе и предузећа, осим Топлане, пословали позитивно, а посебно паљански Дом здравља, који је можда једини у Републици Српској у вријеме епидемије пословао позитивно.

Југовић наводи да су одборници донијели и одлуке о инфраструктурним пројектима и измјенама регулационих планова на Јахорини.

“Подржаћемо изградњу жичаре код Рајске долине, језера на Пољицама, хелиодром код Бистрице и пасарелу код Лавине. То су кључни пројекти на Јахорини које је подржала Влада Републике Српске, а и општина Пале је стала иза њих”, истиче Југовић.

Према његовим ријечима, опозицији не одговарају одређене ствари, као што су данас изразили незадовољство тиме што је општина вратила милион КМ Јахорини прошле године, од чега су они изградили расвјету за ноћно скијање.

Он је нагласио да скупштинска већина дјелује јединствено, доноси одлуке у интересу грађана општине Пале те поручио да ће тако наставити.

Југовић је нагласио да ће се општина у овој години окренути наставку изградње градског парка, као и завршетку радова на измијештању топловода, завршетку радова на новом објекту вртића “Бубамара”, те додао да су то све ствари финансиране кредитним средствима локалне заједнице која се задужила прије пандемије вируса корона.

Предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина истакао је да је за сваку похвалу то што општина има девет установа и предузећа који су пословали позитивно, и да то заслужује сваку похвалу не критике од опозиције.

“Опозиција мора бити конкретнија и коректнија када су у питању неке тачке дневног реда, посебно оно што доноси приход општини, а самим тим тражити већа давања није логично. Оне тачке које доносе приход општини Пале неопходне су да би напуниле буџет да би та давања могла бити већа”, навео је Шкипина.

Он је додао да су потребна већа издвајања за Дом здравља, за културу, спорт за било који сегмент друштва али да треба бити реалан јер није у проблему само локална заједница, већ су у проблему и остале моћније државе од Републике и општине.

Клуб одборника СДС-а, ПДП-а и ДНС-а нису подржали извјештај о извршењу буџета, истичући да је нетранспарентан.

Шеф Клуба одборника СДС-а Марко Сикима каже да одборници ове партије нису прихватили усвајања извјештаја о извршењу буџета јер се противе начину на који је начелник општине извршио трансфер новца са општине на рачун Олимпијског центра “Јахорина”.

“Ми нисмо против тога да општина помогне рад Олимпијског центра, али постоје процедуре и начини за то, и сматрамо да је начелник повриједио те процедуре, због тога што у тренутку трансакције није било правног основа за ту трансакцију, јер се она није налазила у буџету у том тренутку”, нагласио је Сикима.

На данашњој сједници Скупштине општине Пале одборници су именовали Славку Брезо за вршиоца дужности директора Културно–спортског центра Пале.

Досадашњи директор Марко Сикима разријешен је дужности због истека мандата.

Брезо је истакла, у обраћању одборницима, да ће се, заједно са запосленима, трудити да оправда указано повјерење.