Планинарско друштво „Гласинац“ прије пар година покренуло је Иницијативу о проглашењу заштићеног подручја парк шуме Романија – локалитет Црвене стијене. Тим поводом на Романији је данас одржан састанак на коме се разговарало о даљим активностима везаним за проглашење Црвених стијена заштићеним подручјем.

Састанку су присуствовали начелник општине Соколац са сарадницима, представнци Републичког завода за заштиту културно – историјског и природног насљеђа, Јавног предузећа Шуме РС, Шумског газдинства „Романија“ и ШГ „Јахорина“ Пале, Туристичке организације „Јахорина“ Град Источно Сарајево и Планинарског друштва „Гласинац“. На састанку је донешено више закључака, који ће унаприједити и убрзати реализацију идеје о проглашењу заштићеног подручја на Романији. Након састанка организован је обилазак подручја локалитета Црвене стијене.

Један од закључака, са данашњег састанка је да Републички завод за заштиту културно – историјског и природног насљеђа уврсти у свој план и програм за 2022. годину проглашење Црвених стијена заштићеним подручјем. Затим, потребно је урадити истраживања, која ће омогућити израду Студије заштите, све у циљу комплетирања докумнетације коју је потребно предати надлежном Министарству за даље поступање.

Такође, закључак са којим су се усагласили сви присутни јесте да се изради Студије заштите приступи у овој години, те да се ангажују стручњаци у сарадњи са Шумарским факултетом из Бања Луке.

Руководилац службе за истраживање и развој производње ЈП Шуме РС Славиша Опачић, од самог почетка укључен је у цјелокупну причу везану за већ поменуту Иницијативу Планинарскод друштва Гласинац.

– У овом тренутку ми имамо потребне сагаласности од шумских газдинстава „Романија“ и „Јахорина“, затим имамо позитивно мишљење од Завода за заштиту културно – историсјког и природног насљеђа и Министарства за просторно уређење, грађевинство и екологију РС. Мислим да смо на добром путу реализације. Прије двије године, на овом локалитету урађене су координате и карте подручја, како би се утврдила тачна површина колико припада којем шумском газдинству. Тада је утврђено да је цјелокупна првшина локалитета Црвене стијене 8,82 хектара, од тога 5,7 газдује ШГ „Јахорина“, а 3,12 хектара ШГ „Романија“. Ми као јавно предузеће подржавамо ову иницијативу и ту смо да урадимо све што је у нашој моћи да се идеја што прије реализује, истакао је Опачић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица на данашњем састанку дао је пуну подршку свим активностима везаним за проглашење заштићеног подручја Црвене стијене.

– Имамо добро организовано планинарско друштво и свака њихова активност подржана је од стране локалне заједнице, па тако и ова. Битно је да смо се сви окупили и усагласили око једне идеје. Планина Романија постаје све више препознатљива као туристичка дестинација, тако да нам је веома важно да и ова Иницијатива о заштити локалитета Црвене стијене буде што прије реализована. На овоме морамо сви снажно радити, јер је Романија наше национално благо, истакао је Бјелица.

Бјелица је додао да су овакви састанци и активности логичан наставак рада Планинарског друштва Гласинац, Општине Соколац и туристичких организација општине и града. Из те сарадње већ је настала виа ферата Соколов пут, планинарски дом, а у плану су и бројне друге активности у склопу пројекта Виа Динарика, са круном туризма на овом подручју који представља изградња планинског одмаралишта Соколов град на Равној Романији.

Начелник општине Соколац обавезао се да финансира трошкове потребне за ангажовање стручњака за рад на терену током израде Студије заштите.

Начелник одјељења за природно насљеђе у Републичком заводу за заштиту културно – историјског и природног насљеђа Драган Ковачевић рекао је да су сљедећа активност која је обавезна израда Студије заштите.

– Овом студијом биће утврђене природне вриједности, граница, зоне заштите и мјере заштите и дају се смјернице и предложи се управљач. За тај документ биће потребно два до три мјесеца да се уради, а након тога се утврђује категорија. Када се све то заврши онда се просљеђује Министарству за просторно уређење, грађевинство и екологију РС, тј. Влада РС доноси акт – Одлуку о заштити и ставља на јавни увид, истакао је Ковачевић.

Он је додао да ће Републички завод за заштиту културно- историјског и природног насљеђа тек 2022. моћи да уврсти у свој план и програм рада, проглашење Црвених стијена заштићеним подручјем, али да ће свим заинтересованим странама бити просљеђен акт у виду образложења да је у току проглашење заштићеног подручја. Тај акт моћиће да се користи у циљу комплетирања документације приликом аплицирања на јавне позиве и конкурсе

Секретар Планинарског друштва „Гласинац“ Вера Мијатовић истакла је да је овом Иницијативом планирана заштита видиковаца, планинских масива и извора питке воде. Она је додала да је обавеза планинарског друштва да спроводи активности које утичу на побољшање квалитета заштите животне средине кроз све елементе, а све у циљу добробити садашњих и будућих генерација.

На састанку је било ријечи и о могућности проглашења Парк шума „Талине“, која тренутно има статус шуме посебне намјене.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.