Фото: Бојан Д.Тошић

Туристички радници са Сокоца раде на евидентирању локалитета са стећцима како би били обухваћени пројектом “Стећак МАП” у БиХ, те тако заштитили ово културно-историјско насљеђе, а прикупиће и фото материјал за израду водича кроз мјеста некропола на подручју ове општине.

Далиборка Крстајић из Туристичке организације “Соколац” рекла је Срни да су започели реализацију овог пројекта имајући у виду да је општина Соколац богато археолошко налазиште и да то културно-историјско насљеђе треба сачувати од заборава.

Крстајићева је подсјетила да се, према подацима Археолошког лексикона БиХ /1988/, на подручју општине Соколац налази око 140 званично регистрованих археолошких налазишта.

“Имајући у виду да је од 2019. активан пројекат `Стећак МАП` чији је циљ израда интерактивне мапе са свим локалитетима стећека у БиХ, одлучили смо да све те наше локалитете пријавимо да би ови обелисци били уврштени на ту мапу”, појасила је Крстајићева.

Према њеним ријечима, циљ групе радника Туристичке организације јесте да пронађу све локалитете наведене у Археолошом лексикону и да на терену и у разговору са мјештанима пронађу оне коју су непознати да би били евидентирани.

Фото: Бојан Д.Тошић

Крстајићева је истакла да у Туристичкој организацији планирају прикупити фото материјал који ће бити искориштен за израду брошуре, водича кроз локалитете са некрополама стећака на подручју општине Соколац.

Брошура ће да садржи и географске кородинате свих тих локалитета како би их заинтересовани посјетиоци лакше могли пронаћи уз помоћ навигације.

“Уколико будемо имали потребна финансијска средства, планирали смо поставити и путоказе бар до највећих локалитета, као што су Мраморје у селу Јабука са 102 стећка и Грабенице са 200 стећака”, навела је Крстајићева.

Приоритет им је, додала је, израда путоказних табли које ће посјетиоцима помоћи да се снађу будући да се највећи број тих обиљежја налази у руралним срединама.

Крстајићева је рекла да је највећи број стећака утонуо у земљу, зарастао у траву и ниско растиње, те сматра да би требало окрчити и уредити та мјеста.

Туристичка организација општине Соколац ушла је у велики посао заштите културено-историјског насељеђа, а резултати ће зависити од средстава која се буду могла обезбиједити за реализацију овог пројекта, закључила је Крстајићева.

Према подацима Шефика Бешлагића у књизи “Стећци” /1971/, некрополе са стећцима у општини Соколац налазе се у 33 села на подручју Соколовића, Кнежине, Каљине, Лубурића и Гласиначког поља.