Српска православна црква данас прославља Светог цара Константина и царицу Јелену. Поводом празника шездесетак ходочасника јутрос је препјешачило 12 километара од Сокоца до манастира у Кнежини како би присуствовали манастирској слави.

Организатор овог поклоничког хода је Удружење грађана „Свети Василије Острошки“ Соколац, а свету литургију посвећену празнику служио је јеромонах Андреј, настојатељ манастира на Равној Романији уз саслужење свештенства и монаштва црквене општине Соколац.

Јеромонах Владимир Ђуричић, настојатељ манастира у Кнежини, нагласио је да ово други пут како ходочасници уз благослов свештенства Црквене општине Соколац, учествују у литији и обиљежавању крсне славе манастирске Цркве.

– Као што смо и планирали наша жеља је била да ово поклоничко путовање постане традиција. Све већи број људи који одлучују да нам дођу на дан славе показује да смо на исправном путу, што ми је посебно драго, казао је Ђуричић.

Он је подсјетио због чега је све значајан овај празник, те истакао да се и данас као и много година раније хришћани морају борити за очување своје вјере и традиције.

– Црква је овај римски царски пар прогласила светитељима, јер је цар Константин Миланским едиктом 313. дао хришћанима слободу вјере и окончао њихов прогон. Хришћанској цркви, у којој је почео да тражи ослонац, дао је многе привилегије и на Првом васељенском сабору у Никеји 325. године, појаснио је он.

Манастир у Кнежини, освештан 1989. године, посвећен је Пресветој Богородици, а манастирска црква је изграђена на темељима више пута обнављног храма.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.