Не можете занемарити популарност Инстаграма, а ни значај друштвених мрежа уопште.

Дјеца, тинејџери и млади воле ову апликацију, јер промовише креативност, а пружа им прилику и да се искажу на себи својствен начин. Упркос свим предностима ове популарне мреже, Инстаграм може бити и потенцијална опасност за дјецу.

Зашто? Опасности вребају на све стране, од педофилије, до негативних коментара околине са којима малишани не могу да се носе, а некада и превелико изношење приватности може нарушити живот породице (пљачке, киднаповања, праћења). Како до тога не би дошло, Инстаграм је недавно објавио користан водич направљен у сарадњи са Америчким дјечјим институтом. Маме и тате могу да прочитају водич да би се упознали са ажурираним безбједносним алатима, подешавањима приватности и још много тога.

Ево шта родитељи треба да знају да би заштитили своју дјецу која користе Инстаграм.

Дјеца се могу повезати са било ким на Инстаграму

Корисници Инстаграма имају двије опције налога које се налазе у одјељку “Приватност налога” у подешавањима: јавни и приватни. Било који корисник Инстаграма може да прегледа и прати јавни налог. За дјецу је препоручено да он буде приватни, јер никад не знате ко би могао да ступи у интеракцију са фотографијама и видео записима вашег дјетета или да им шаље нежељене поруке и коментаре.

Корисници Инстаграма често теже савршенству

Инстаграм има опције лајковања, а то платформу претвара у такмичење за популарност. То може да нашкоди дјетету, да изгуби самопоуздање и сигурност у себе. Дјеци је такође веома тешко да схвате да није све што виде на Инстаграму стварно. Филтери и уређивање фотографија могу промијенити изглед особе, а то би могло да створи жељу за недостижним савршенством код малишана.

Дјеца могу наиц́и на неприкладан садржај

Почетна страница корисника Инстаграма састоји се од фотографија и видео снимака људи које корисник прати. Али дјеца могу да се крец́у и путем Инстаграм опције Експлоре, која алгоритамски тражи јавни садржај на основу интереса и интеракције вашег дјетета. Такође могу да претражују фотографије користец́и хасхтагове (категорије на одређене теме). Због природе апликације, дјеца могу да наиђу на људе који учествују у опасним изазовима, који шире предрасуде и расистичке ставове, а то може да утиче на свијест малишана и може бити врло опасно.

Како родитељи могу заштитити своју дјецу:

– Отворено разговарајте о Инстаграму

Психолози савјетују да родитељи што више разговарају са дјецом и објашњавају им како заправо ова апликација функционише. Да су фотке намјештене и да цио Инстаграм свијет није реалан. Разговарајте о опасностима и упутите дјецу шта им се може догодити.

– Ажурирајте њихова подешавања приватности

За разлику од јавних налога, које свако може да прегледа, приватни налози су доступни само вашим пријатељима (пратиоцима). Само одобрени корисници могу да гледају слике и сторије вашег дјетета. Можете лако да подесите приватни са јавног налога, а то ће у великој мјери допринијети сигурности вашег дјетета. Контролишите кога дјеца прате, какав садржај пласирају и са ким комуницирају (да ли су можда на мети педофила).

– Блокирајте нежељене садржаје

Инстаграм функција омогућава блокирање и ограничавање садржаја, а то доприноси да додатно заштитите дјете. Блокирана особа никада нец́е бити обавијештена и може се деблокирати у било ком тренутку.

– Ограничите коментаре, објаве и статус активности

Корисници Инстаграма могу да бирају коме је дозвољено да коментарише постове, било да је то нико, сви или само њихови пратиоци. То је посебно значајно за дјецу, како би се њихова сигурност повећала, а и како би родитељи били безбрижни.

– Ограничите вријеме које дијете проводи крај екрана

У подешавањима апликације Инстаграм имате опцију да провјерите колико је корисник био активан. То је одлично за родитеље, који дјеци дозвољавају одређени временски период да проводе крај апликације. Дозирајте дјеци друштвене мреже, и на веома лак начин провјеравајте да ли поштују договор.

– Искључите подешавања локације

Корисници Инстаграма могу означити своју локацију кад год постављају садржај. Разговарајте са својим тинејџером о вашим жељама у вези са подешавањима локације. Можете им дозволити да објављују опште боравиште (попут градова или држава) умјесто одређених мјеста (попут назива ресторана или улице). Можете и да потпуно искључите поставке локације, посебно ако сте забринути због потенцијалних опасности.

– Подстакните дјецу да пријаве насиље

Чест је примјер међу малољетним лицима да наиђу на насиље и узнемиравање када су у питању друштвене мреже. Разговарајте са дјецом и укажите им на потенцијалне опасности које могу да им се догоде и нагласите им да ће увијек имати вашу подршку.

Апликација је током година примијенила многе сигурносне функције како би заштитила своје малољетне кориснике.