Институт за јавно здравство РС припрема нове препоруке које ће највише обрадовати музичаре и младенце у Српској.

Директор Института Бранислав Зељковић потврдио је за Српскаинфо да су у припреми мјере за извођење музике уживо и у затвореним објектима, којима ће бити прецизирано како се извођачи морају понашати у објекту.

Мада је на приватним окупљањима од понедјељка дозвољено присуство до 70 гостију, свадбе би се, каже Зељковић, требале дефинисати као изузетак. Тако ће величина објекта убудуће диктирати максималан број особа на слављу, што значи долазак и више од стотину гостију у неким салонима.

Опрез

Ово ће сигурно обрадовати многе младенце у Српској, који прижељкују велику прославу с родбином, али како напомињу надлежни, и у овим веселим тренуцима гости не смију заборавити на физичку дистанцу и остале епидемиолошке мјере.

Зељковић очекује да би ове мјере требале бити донесене до краја седмице.

Подсјетимо да је од 21. маја дозвољена музика уживо на отвореном, уз такође строго прописана правила.

Тако на примјер, за вријеме боравка у угоститељском објекту, музичари треба да одржавају физичку дистанцу од најмање два метра, између себе али и гостију. Истовремено, бина од столова мора бити удаљена четири метра.

– Одржавање дистанце на бини по многима је бесмислено јер ми музичари имамо пробе на неупоредиво мањим просторима, гдје смо ближи једни другима, на свирке долазимо заједничким аутом, дружимо се приватно и онда нас на наступу раздвајају два метра. То је ван памети и ми смо на то сугерисали неколико пута – напомиње председник Управног одбора Удружења естрадних умјетника “Музичка сцена”, Александар Кукић.

Напомиње и да су наступи на отвореном буквално условљени временским приликама, па ако се деси лоше вријеме, свирка се мора отказати.

Зато се и музичари уздају у то да ће ускоро наступи бити дозвољени и у затвореном.

– Од маја до краја октобра је ударни период када се највише раде свадбена весеља, крштења, пословни догађаји, па би и те како значило да се, после годину и по нерада, музичарима да прилика да се финансијски колико-толико опораве, јер су посљедице велике – напомиње Кукић.