Постоје многи разлози за надимање стомака и код здравих људи

Углавном су ти разлози повезани са храном и радом желуца. Понекад, чак и после конзумирање мале количине хране, примећујемо да нам је стомак за веома кратко време постао знатно већи.

Ваздух у стомаку – резултат рада микроорганизама цревне флоре, бактерија, које помажу варењу хране. Када је теже варити храну, више гасова се производи.

Предлажемо вам неколико начина како се ослободити осећаја надутости у стомаку, а уједно и помоћи желуцу у његовом, нимало лаком, свакодневном раду.

Нежна масажа абдомена помоћи ће вам да опустите стомак и побољшате варење.

Начин бр. 1

Масажа ове тачке доприноси смањењу настанка гасова и растерећује желудац

Ставите изнад пупка хоризонтално 4 прста. Изнад горњег прста налази се потребна тачка за масажу. Масирајте је 2-3 минута у смеру казаљке на сату, и исто толико у супротном смеру. Ако сте све урадили исправно, у устима ће се појавити киселкасти укус и појачаће се лучење пљувачке.

Начин бр. 2

Ова масажа помоћи ће одстранити задржавање воде, и уклонити бол у желуцу, ако она постоји.

Ова тачка се налази на висини кажипрста изнад пупка. Притисните је и масирајте 2-3 минута у смеру казаљке на сату, и исто толико у супротном смеру.

Начин бр. 3

Ова масажа повећаће активност црева и отклониће осећај тежине у стомаку.

Ставите испод пупка хоризонтално 4 прста. Испод малог прста налази се потребна тачка. Њу је, такође, неопходно масирати 2-3 минута у смеру казаљке на сату, и исто толико у супротном смеру. Уколико све радите правилно, осећај надутости у стомаку ће убрзо проћи.