Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су на сједници одржаној 27.маја извјештај о извршењу буџета за 2020. годину који износи 12.802.962 KМ.

Расходи су у прошлој години остварени у износу од 15.457.216 KМ, што значи да је буџет у дефициту 2.654.254 KМ.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Kатић рекао је новинарима да је дефицит настао због смањења прихода од око три милиона KМ од ренте и уређења грађевинског земљишта.

Kатић је нагласио да око 40 одсто прихода чине порески приходи, а све остало општина заради кроз ренту и уређење грађевинског земљишта, продају земљишта и остале накнаде које општинска управа наплаћује.

“Ми смо мала и млада општина која нема ресурсе и никакве друге накнаде и јако је тешко све ово урадити, а иза нас су велики резултати”, рекао је Kатић и напоменуо да је због посљедица вируса корона у протеклој години општина помогла свима – и занатским радњама и физичким и правним лицима која су имала потешкоће у пословању.

Kатић је истакао да је у општини, упркос дефициту, завршен велики број инфраструктурних пројеката у урбаним и руралним срединама.

“Ово је контролисани дефицит и општини Источно Ново Сарајево није проблем да изађе из овог дефицита”, истакао је Kатић и додао да ће и у овој и идућој години наставити са планираним капиталним улагањима.

Према његовим ријечима, општина Источно Ново Сарајево није изгубила текућу ликвидност, плаћа све своје обавезе, није никоме дужна и покушава да исплати и неке изостатке.

Он је нагласио да студентима не касне стипендије, одборничке накнаде, средства за наталитетну политику, те да не касне ни плате запосленим у установама чији је оснивач општина.

“Буџет за прошлу годину је био развојни, урађено је много круцијалних ствари и ми смо поносни на то”, истакао је Kатић.

Он наглашава да је направљен план да се кроз планирање буџета за наредних пет година покрије овај дефицит од 2.654.254 KМ.

Kатић каже да је Скупштина општине данас усвојила и одлуку о кредитном задужењу Kомуналног предузећа “Рад” од 1.300.000 KМ, јер је финансијски у тешкој ситуацији, али своју дјелатност обавља на професионалан начин.

Он је појаснио да је “Рад” обављао дјелатност на подручју три општине и да су му приходи смањени за 50 одсто јер су Источна Илиџа и Трново основале своја комунална предузећа, те да оштина Источно Ново Сарајево сада мјесечно мора да издваја око 10.500 KМ за одвоз смећа на депонију у Трнову.

Kатић истиче да ће се овим кредитним задужењем обезбиједити текућа ликвидност комуналног предузећа “Рад”, истичући да, и поред свега, неће повећати цијене услуга грађанима.

Шеф Kлуба одборника СДС-а Натко Суџука рекао је да су они били против усвајања извјештаја о извршењу буџета за прошлу годину, додајући да овај буџет “има много неправилности”.

Суџука је покренуо иницијативу да Градска радио-телевизија преноси уживо сједнице локалног парламента, јер, како каже, има грађана који желе да виде шта се ради и како се гласа.

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево данас су изабрали Милана Маунагу из Уједињене Српске за потпредсједника Скупштине општине, јер је претходно Наташа Богдановић-Трифковић поднијела оставку на ово мјесто због именовања за директора Градске радио-телевизије.

На данашњој сједници изабрани су и начелници одјељења у општини Источно Ново Сарајево.

На почетку сједнице заклетве су положили нови одборници Огњен Делић из ДЕМОС-а који је замијенио Александра Kостовића који је недавно изабран за замјеника начелника општине и Дејан Kулина из СНСД-а, који долази умјесто Марине Мичић, која је изабрана за начелника Одјељења за финансије у Граду Источно Сарајево.