Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије организовало је данас велику акцију прикупљања крви у сарадњи са Службом за трансфузилогију Болнице „Србија“ у Источном Сарајеву, а пријавило се 200 давалаца.

Предсједник Удружења Госпава Пејић изјавила је Срни да су задовољни одзивом, а да посебно радује што су дошли гости из Врања, Београда, Будве, Угљевика, Гацка.

Пејићева је навела да све протиче по плану, уз поштовање епидемиолошких мјера, те је сигурна да ће испунити норму коју су себи задали.

Она је напоменула да веома рационално користе давалаштво крви јер је рок трајања једне јединице крви 36 дана.

Шеф Службе за трансфузилогију Болнице „Србија“ Јелена Стојановић Лукић рекла је Срни да је до сада крв даровало око 100 давалаца, а да акција траје до 16.00 часова.

Она је указала да је љетни период, када је ријеч о залихама крви, углавном проблематичан због чега је данашња акција изузетно значајна.

– Тренутно су нам нешто слабије резерве крвних крупа А и Б, тако да ће акција значити – додала је Лукићева.

Према њеним ријечима, биће задовољене потребе болнице, а крв ће бити обезбијеђена и за све пацијенте који се лијече у другим здравственим установама.

Акција се реализује поводом Свјетског дана добровољног давалаштва крви и славе општине Источно Ново Сарајево – Спасовдана, а одржава се у новој спортској дворани у Источном Новом Сарајеву на Тргу Србија.

Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије има више од 5.000 чланова, а почетком године почиње се са приступницама нових чланова да би се знало колико их је активно.

Од почетка године приступницу је потписали између 300 и 400 људи, а у Удружењу наводе да ће видјети колико су ојачали овом акцијом.

– Данас смо добили велики број давалаца крви који то чине први пут. То је оно што Удружење и град чини поносним, јер ако се за једног даваоца крви каже да је национално благо, надам се да ће сви то препознати и стати иза нас – истакла је Пејићева.