Ветеринарска станица Соколац у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, данас је организовала предавање о исхрани и репродукцији музних грла.

Према ријечима доктора ветеринарске медицине Мирка Станишића, сама репродукција без избалансиране исхране и једног свеобухватног менаџмента у мљекарству нема превише успјеха.

– Као ветеринар руралног подручја, сусретао сам се са великом и малом праксом, али моја сатисфакција је репродукција преживара, првенствено млијечних крава. Много сам времена провео на проучавању тих тема, што је резултирало данашњим предавањем. Прешли смо све важне фазе једног производног циклуса које узгајивачи треба да знају. Иако сам ковид носи још неке своје нуспојаве које нису пожељне, тренутно се јавља и додатни проблем тржишног вишка млијека. Произвођачи иду ка иновацијама, слушају предавања што је доказ великог броја приситних. То је показатељ колико су свјесни да је битно пратити како свјетске тако и европске трендове и ослањати се на сопствена искуства – навео је Станишић, и додао да постоји могућност да се у наредне три године на нашем региону активира мљекара која би откупљивала све тржишне вишкове млијека.

Испред Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Драган Беатовић, подсјетио да је Соколац припада једној од 12 општина које ресор покрива.

– Сарајевско- романијско подручје је брдско – планинско подручје гдје је сточарство основна грана занимања. Ово је општина која има највећи број произвођача млијека. У прошлој години откупљено је 3.510.000 литара млијека, док је у првих пет мјесеци ове године, откупљено 1.210.000 – рекао је Беатовић.

Драгомир Обрадовић, предсједник Удружења произвођача млијека и меса Романија – Соколац навео је да оваква предавања свима добро дођу, јер је доста људи који се обучавају и тек су ушли у процес производње.

– Мислим да је ово једина грана на нашој општини која доноси „свјеж“ новац. Неки од произвођача дневно предају око 600 литара млијека, то нису мале количине, јер имају по 50 музних грла, тако да се повећао сточни фонд а самим тим и откуп млијека. Мислим да цијене млијека нису адекватне, и да би кредити од стране државе требали бити већи – додао је он.

У наредном периоду планиране су активности у вези квалитета млијека, које се односе на практичне обуке на газдинствима и биће у вези хигијене млијека и контроле маститиса код крава.