У Бечу је на згради Расумоwскyгассе 22, у трећем бечком округу, постављена спомен-плоча Вилхелмини Мини Караџић, ћерци реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића, чији се споменик налази испред исте зграде, окружен цвећем и зеленилом, саопштило је на свом фејсбук профилу Аустријско-српско културно друштво “Вилхелмина Мина Караџић.

Спомен-плочу је поставило Аустријско-српско културно друштво “Вилхелмина Мина Караџић” које се у својим активностима, између осталог, залаже за оживљавање лика и дела Мине Караџић, песникиње, преводиоца и прве српске сликарке.

Председница Друштва Проф. Светлана Матић се захваљује МСП Управи за сарадњи са дијаспором и Србима у региону на подршци, Заједници српских клубова у Бечу, станарима и власнику зграде, уз чију је помоћ и сагласност овај пројекат и реализован. Идејни пројекат за спомен-плочу израдио је Боривоје Лукић, вајар из Београда.

– Званично отварање спомен-плоче биће у наредном периоду, уколико епидемиолошке мере, везане за Ковид 19 буду дозволиле, о чему ће јавност бити накнадно обавештена.- навела је Матићева.

Подсећамо, Светлана Матић је објавила књигу “Певам дању, певам ноћу – Писма Мини Караџић” на српском и немачком језику, у којима је истакла значај и допринос Вукове ћерке у очувању српског језика и националног и културног идентитета.