На Филозофском факултету на Палама, у част академика Јована Делића, промовисан је зборник радова „Култура, књижевност и идентитет“, као и његова књига „Милутин Бојић – пјесник модерне и вјесник авангарде“.

Један од говорника на синоћњој промоцији, доцент на Филозофском факултету Владан Бартула, рекао је новинарима да је књига посвећена пјеснику Милутину Бојићу круна дугогодишњег бављења поезијом и поетиком професора Делића, док зборник радова представља његов вишедеценијски професорски и научни рад.

– Обје књиге су у издању Андрићевог института из Вишеграда. Публика је имала прилику да чује неке важне ствари из професорове биографије, али и о његовом књижевном и научном раду – навео је Бартула.

Академик Јован Делић рекао је да за њега представља изузетну част промоција књига коју су приредили његови некадашњи студенти који су стасали до професора.

– Велика је ствар на крају животног пута имати зборник радова који има 55 аутора и међународног је карактера. Ту су и радови дјеце коју сам ја подигао, а велико је задовољство видјети како су напредовали и да ме нису заборавили – истакао је Делић.

Он је навео да друга књига говори о Милутину Бојићу и изразио наду да ће до краја живота успјети да споји неки прстен 20. вијека и настави са пјесницима авангарде и пјесницима друге половине 20. вијека.

– Мање-више текстови су урађени. Надам се да ће ови људи овдје дати неку лијепу подршку или енергију мени и мојој часној старости да издржим у тој намјери – рекао је Делић.

Промоцији књига у част академика Јована Делића присуствовали су декан Филозофског факултета Драга Мастиловић, професори Катедре за србистику, као и велики број студената и професорових колега са осталих катедри Филозофског факултета.