Новинар и публициста Будо Симоновић, данас је Народној библиотеци у Сокоцу поклонио 12 својих књижевних дјела у више пријмерака. Ријеч је о издањима новијег датума, као знак захвалности овог човјека за лијепе године своје младости, које је провео на романијском платоу.

Према његовим ријечима, први пут је дошао на Соколац 1969. године као професор српскохрватског језика и извео генерацију гиманазијалаца, који данас прослављају 50 година матуре.

– Овдје сам почео да радим као дописник сарајевског „ Ослобођења“ и то је била моја улазница у новинарство. Потом сам прешао у Политику и ту остао 30 година. Било је то „сериозно новинарство“ прича које су мени највише ишле од руке. Прво су настале репортаже, које су се претопиле у фељтоне па онда и у књижевна дјела. Надам се да ћу имати прилику да завршим неколико започетих пројеката – рекао је Симоновић и додао да иако се често зна нашалити да има више књига него читалаца, старијих издања која су се штапалa у тиражу од преко 100 хиљада примјерака нема.

Директор Народне библиотеке Соколац, Божица Јанковић је истакла да је била част угостити књижевника и публицисту господина Симоновића.

– Дјела ће употпунио наш књижевни фонд. Могу слободно рећи да ће ово бити добра прилика да наши читаоци пробуде интересовање за истакнутог писца. Вјерујем да ће бити и његових пријатеља и некадашњих ученика, који ће прелистати странице поменутих дјела –навела је Јанковићева.

Будо Симоновић је до сада објавио 21 књижевно дјело.