Сигурно сте до сада много пута свом детету у налету беса рекли реченицу “Иди у своју собу!”.

Међутим, стручњаци саветују да је боље да одреагујете на другачији начин.

Кад смо били деца, мрзели смо када нас родитељи шаљу у собу и заклињали смо се да то никада нећемо радити својој деци.

Сада када сте ви родитељ, понекад вам не остаје ниједна друга могућност него да исту ствар поновите. Историја се понавља, а сада ви радите ту ствар коју сте мрзели код својих родитеља.

Докторка Сиги Коен, која је специјализована за развој детета, објашњава да то није најбољи начин на који родитељ може да одреагује. Који бољи начин вам онда преостаје?

Кад изговоримо ту реченицу, углавном се осећамо изнервирано и бесно. Међутим, бес и фрустрација нису учинковит родитељски алат. Наводе вас да реагујете импулсивно и касније да користите тактике попут срама и кривице.

Шта се дешава у глави детета када изговоримо ту реченицу?

То време дете сигурно неће искоритити за саморефлексију или размишљање о томе шта је могло да уради другачије.

– Уместо тога, дете ће време проводити осећајући се окривљеним и углавном осећајући љутњу и бес – објашњава докторка Коен. Наравно, то свакако не треба да значи да непримерено понашање вашег детета треба да остане незапажено.

У таквим ситуацијама докторка саветује да користите алтернативни приступ који ће истовремено код детета подстаћи интроспекцију. Уместо реченице “Иду у своју собу”, ево шта би требало да кажете: “Ово што се управо догодило уопште није у реду. Обоје морамо мало размислити о томе. Дакле, направићемо предах једно од другог. Кад се вратимо, рећи ћу ти шта мислим о ономе што се догодило, а ти ћеш ми рећи шта си ти мислио и заједно ћемо одлучити шта ћемо следећи пут учинити како би нам обома било боље.”

На овај начин дајемо детету времена и простора да размисли о ономе што је учинило, али уместо да га оптужујемо, преусмеравамо тон са осећаја кривице на прихватање и разумевање. Осим што ствара простор за размишљање, такав приступ укључује дете у процес одлучивања. То је вештина која ће детету засигурно служити током одрастања, али и касније у животу.