Босиљак је зачин познат и цењен на трпезама широм света. У медитеранским земљама то је један од неизоставних зачина, који чак доприноси препознатљивости њихове кухиње. Међутим, многи не знају да је семе ове биљке још од давнина део источњачке традиције.

У Кини, Индији и другим азијским земљама, семе босиљка се користи као састојак многих оброка. Шта је то што ово сићушно, црно семе чини тако драгоценим? Темељнија истраживања која би научно доказала лековитост семена босиљка још увек нису спроведена, али поједине мале студије су потврдиле његове бројне користи за организам:

Извор минерала

Семе босиљка је одличан извор минерала, пре свега калцијума, магнезијума и гвожђа. Управо ти минерали заслужни су за здравље и квалитет костију и мишића, као и за производњу црвених крвних зрнаца. Многи људи путем исхране не уносе у организам довољну количину калцијума и магнезијума, па додавање семена босиљка у јела која спремате помоћи ће да обезбедите оптималну дневну количину тих важних минерала. За оне који не једу месо, семенке босиљка могу бити и један од главних извора гвожђа.

Шта још садржи семе босиљка?

Обилује влакнима и флавонидима

Семе босиљка садржи велику количину влакана, посебно оних растворљивих, укључујући пектин. Захваљујући томе, то семе добро је за наше варење и целокупан дигестивни систем, а његовим редовним уносом може се снизити и ниво шећера у крви (студија је обухватила особе с дијабетесом типа 2). Пектин снижава и ниво холестерола у крви, тако што спречава његову апсорпцију у цревима.

Семенке босиљка, такође, богате су биљним једињењима, укључујуц́и флавоноиде и друге полифеноле. Флавоноиди су антиоксиданси, што значи да штите ц́елије од оштец́ења које проузрокују слободни радикали – имају противупална и антиканцерогена својства.

Садржи омега-3 масне киселине

Само једна кашика семенки босиљка задовољиће дневну потребу организма за омега-3 масним киселинама које смањују ризик од појединих обољења (болести срца и дијабетеса типа 2).

Како се семенке босиљка користе и где их можете набавити?

С обзиром на то да их је суве тешко жвакати, пре конзумације неопходно их је потопити у течност. Баш као и чија семе, и семе босиљка након потапања у води бубри и поприма желатинасту структуру.

Једну кашику семенки прелијте са 250 мл воде. Оставите да се натапају 15 минута – када набубре, величина ће им се утростручити. Спољни део семенке у облику гела постаће сив, док ће центар семена остати црн.

Захваљујући благом, неутралном укусу, семенке босиљка одлично се слажу како са слатким тако и са сланим јелима и пићима. Могу се додати у лимунаду, супу, јогурт, пудинг, салату, фрапе,овсену кашу, хлеб, коктеле…

Семенке босиљка потражите у продавницама азијских зачина и намирница. Опрез! Семе намењено садњи није за јело, јер је вероватно третирано пестицидима.

Још нешто! Због велике количине влакана, семе босиљка може довести до надимања, тако да га у свој јеловник укључите постепено. На тај начин, дигестивни систем ће му се полако прилагодити. С обзиром на то да обилује витамином К, семе босиљка може се одразити на делотворност појединих лекова.

Због тога, пре него што започнете с редовним конзумирањем ових здравих црних семенки, поразговарајте са својим лекаром.